'Barbiepoppen verwoesten Iraanse cultuur'

buitenland
140
29 apr '08
In zijn brief zei Najafabadi dat de autoriteiten met grote zorg kijken naar de steeds vaker opduikende poppen.

De Iraanse justitie heeft maandag gewaarschuwd voor de verwoestende consequenties van Barbiepoppen en ander westers speelgoed op sociaal en cultureel gebied. Procureur-generaal Ghorban Ali Dori Najafabadi noemde het speelgoed in een brief aan de Iraanse vice-president een gevaar, dat een halt moet worden toegeroepen. Sara en Dara poppen.

De laatste tijd zijn veel Iraniërs er vanwege de gestegen olieinkomsten in koopkracht aanzienlijk op vooruitgegaan. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer vraag is naar westers speelgoed, dat veelal via smokkelroutes op de markten terechtkomt. De import is niet bij wet verboden, maar wordt door de Iraanse leiders, die hun volk voor verderfelijke westerse invloeden willen behoeden, wel sterk ontmoedigd, aldus Volkskrant.nl.

In zijn brief zei Najafabadi dat de autoriteiten met grote zorg kijken naar de steeds vaker opduikende poppen, zoals van Harry Potter, Barbie, Batman of Spiderman. Ook de ongereguleerde invoer van videospelletjes en films baart hen zorgen. Volgens de procureur staat Iran wereldwijd op de derde plaats wat betreft de import van speelgoed en vormt deze smokkelwaar een bedreiging voor de identiteit van de jongste generatie Iraniërs. Hij zei dat er al veel onomkeerbare schade is aangericht.

In 2002 begon de Iraanse overheid een campagne om alle Barbiepoppen in winkels in beslag te nemen. Deze campagne was echter maar een kort leven beschoren. Iran lanceerde daarna de poppentweeling Dara en Sara, die het met traditionele kleding en bijbehorende verhaallijnen tegen hun Amerikaanse tegenhangster moesten opnemen. Ook die poging kon de populariteit van de blondine echter niet ondermijnen. Een Iraanse organisatie voor het welzijn van kinderen noemde Barbie ooit een 'Paard van Troje', bedoeld om westerse invloeden als make-up en korte rokjes het islamitische land in te smokkelen.

© MAROKKO.NL 2008
barbie iran cultuur poppen najafabadi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?