Gemengd gehuwden: vechten voor de relatie
Een hindoe die met een evangelische christen is getrouwd. Een jood die met een atheïst samenwoont. Een oud-katholieke pastoor die het leven met een dominee deelt.
30 April 2008
lifestyle

Zij behoren tot de tien stellen die aan het woord komen in het boek Het duivels kussen van journaliste Pauline Weseman. Uit alle verhalen blijkt dat samenleven met iemand van een ander geloof niet gemakkelijk is.

De jood Steven Brummel en de protestantse Marion Valkenburg hebben soms hoogoplopende discussies over hun uiteenlopende godsdienstige ideeën, maar zij willen voor hun relatie vechten. „Veel mensen zijn uit op snelle behoeftebevrediging. Ik denk dan: vecht nou eens voor iets. Vecht voor elkaar, om je relatie staande te houden, om iets te betekenen voor elkaar”, zeggen zij.

Weseman ondervond dat er een groot taboe rust op huwelijken tussen mensen van verschillend geloof. Zij had grote moeite tien stellen te vinden die zich in haar boek wilden laten portretteren. Van de 29 interreligieuze paren die dominee Corry Nicolay vanaf 1989 in de echt verbond, wilde er geen aan het boek meewerken. Volgens Nicolay komt dat omdat de stellen al zo vaak verantwoording moeten afleggen over hun relatie. „Redden jullie het nog een beetje”, is een vraag die veel mensen hun stellen.

Onder een gemengd huwelijk werd vroeger vooral een relatie tussen een rooms-katholiek en een protestant verstaan. De kerken stonden daar in het algemeen negatief tegenover, omdat die onvermijdelijk tot geloofsafval zou leiden. ’Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen”, was het gezegde.

Tegenwoordig gaat het vaak om mensen van verschillende religies, zoals een moslim en een christen. Interreligieuze paren die beiden hun eigen geloof praktiseren, komen weinig voor. Soms gaat in de relatie een van de twee naar het geloof van de ander over. Zo heeft de atheïst Paul van Meurs besloten zich tot het jodendom te bekeren, de godsdienst van zijn vriend Tomer Kimhi.
Veel interreligieuze huwelijken lopen op een scheiding uit. De tien stellen in het boek onderscheiden zich doordat zij zich vanaf het begin van hun relatie zeer bewust van hun religieuze verschillen zijn. Waar ’gewone’ koppels misschien nog niet over de religieuze opvoeding van hun kinderen, de schoolkeuze en de uitvaart hebben gesproken, blijken interreligieuze paren daar al behoorlijk uitgelijnde ideeën over te hebben.

Discussies over religieuze onderwerpen lopen vaak hoog op. Het geloof is wie je bent en waar je voor staat op de wezenlijke momenten van je leven, is de mening van veel van de tien stellen.

huwelijk gemengd vechten pauline weseman
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi