Leraressen sterven als vliegen in woestijn

buitenland
0
30 apr '08
Leraressen sterven bij bosjes in Saoedie Arabië.

Dat heeft alles te maken met het feit dat ze niet alleen mogen wonen. De wegen in de oliestaat horen tot de onveiligste ter wereld: vorig jaar stierven 6000 mensen na een ongeval op straat, bij ons is dat 'slechts' 800, aldus de Telegraaf. Vooral in de woestijn rijden ze als gekken.

Uit een analyse van de verkeersstatistieken blijkt dat vooral vrouwen de klos zijn. Zij mogen in het streng religieuze land maar een paar baantjes doen, en één daarvan is onderwijzeres. Als ze al toestemming krijgen om te werken, dan moeten ze van de overheid naar allerlei uithoeken van het land om voor de klas te staan. Alleen daar wonen mogen ze van hun geloof niet.

Dus rijden honderden leraressen die vastbesloten zijn toch iets van hun leven te maken, dagelijks honderden kilometers door de woestijn naar scholen. En dan mogen ze ook nog niet eens achter het stuur, want autorijden voor vrouwen is verboden. De dolle chauffeurs die achter het stuur zitten, maken veel ongelukken.

Afgelopen jaar vonden alleen al 21 leraressen langs de snelweg de dood. In de meeste gevallen komen ze gruwelijk aan hun einde, want in de woestijn is gsm-contact onmogelijk en zijn ze afhankelijk van passanten. Onlangs stierven vier vrouwen mede omdat hulp 2.5 uur op zich liet wachten.

Een onderwijzeres zegt tegen een krant in het woestijnland: 'Elke dag ga ik gespannen op pad. Ik hou van lesgeven, maar hoe kan je dat ontspannen doen als je elke dag moet vrezen dat je niet heel aankomt?'.

De overheid zegt in een reactie dat de vrouwen maar ter plaatse moeten gaan wonen. Maar verhuurders willen onder druk van hun geloof geen huis verhuren aan vrouwen.

Vier vrouwen die ten einde raad waren, hebben drie jaar geleden een creatieve oplossing gevonden: zij trouwden in het harem van de chauffeur die hen dagelijks uren naar school reed. Sindsdien hebben ze (van hem) toestemming bij de school te gaan wonen.

© MAROKKO.NL 2008
saoedie arabië
infrastructuur
ongelukken
wegen
chauffeurs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi