Drogba leidt Chelsea naar finale

sport
50
30 apr '08
Chelsea wordt de tegenstander van Manchester United in de finale van de Champions League.

Er was weer een verlenging nodig om het pleit tussen Liverpool en Chelsea te beslechten. Didier Drogba werd met twee doelpunten de man van de avond. Ryan Babel scoorde in de verlenging, maar zijn doelpunt was slechts belangrijk voor de statistieken.

In een regenachtig Londen was de eerste kans voor de thuisploeg. Didier Drogba loste vanaf twintig meter een venijnig afstandsschot dat door José Manuel Reina tot hoekschop werd verwerkt. Een kwartier later kreeg Drogba weer een grote kans. Na een goed uitgespeelde aanval, gaf Frank Lampard een pass op de Ivoriaan die vanaf links voorlangs het doel schoot.

De derde kans van Drogba was wel raak. Salomon Kalou mocht op het randje van buitenspel recht op Reina af. Het schot van de oud-Feyenoorder werd geblokt, maar de bal viel voor de voeten van Drogba die koelbloedig in de korte hoek binnenpoeierde. Chelsea had van Liverpool, op een kans van Fernando Torres in de tiende minuut na, weinig te duchten.

De 1-0 russtand was terecht. Chelsea had het meeste balbezit en kreeg meer kansen. Twee minuten na de thee was Dirk Kuyt namens Liverpool vlak bij de gelijkmaker. Zijn inzet was echter te slap, zodat Cech kon keren. The Red Devils schakelden daarna een tandje bij, maar op het zompige veld was goed voetbal nauwelijks mogelijk.

Toch wist Torres in de 64e minuut na goed werk van Yossi Benayoun de 1-1 binnen te schieten. Daarmee doorbrak de Spaanse spits een reeks van acht wedstrijden waarin Liverpool niet scoorde op Stamford Bridge. Chelsea was door de treffer even van zijn stuk gebracht, maar de ploeg herpakte zich later in de tweede helft. Michael Essien was na een lange sprint dichtbij de 2-1 voor Chelsea.

In de resterende minuten kregen beide ploegen geen noemenswaardige kansen meer, zodat er net als vorig jaar, na 90 minuten verlengd moest worden. De eerste vijf minuten waren zondermeer voor Chelsea. Eerst miste Drogba een goede kans en drie minuten later scoorde Essien, maar aangezien Ricardo Carvalho hinderlijk buitenspel stond werd zijn doelpunt afgekeurd.

Nog geen minuut later was het wel 2-1 voor Chelsea. Sami Hyypia tikte Michael Ballack aan binnen de zestien meter, waarna leidsman Roberto Rosetti naar de stip wees. Frank Lampard benutte het buitenkansje. Vlak voor het einde van de verlenging maakte Drogba voor Chelsea aan alle onzekerheden een einde na mooi voorbereidend werk van Nicolas Anelka.

Liverpool was gebroken, maar doordat invaller Ryan Babel na een enorme blunder van Cech vier minuten voor tijd nog scoorde, zaten de Chelsea-fans nog even in spanning. Liverpool kon de stunt die het ooit uithaalde tegen AC Milan echter niet herhalen. Chelsea staat voor de eerste keer in de geschiedenis in de finale van de Champions League.