Met lachend gezicht een rekentoets maken

algemeen
2
1 mei '08
Het idee komt van de Brabantse migrantenorganisatie Palet.

Jaarlijks verlaten in Noord-Brabant 2500 tot 3000 leerlingen van allochtone afkomst vroegtijdig de middelbare school. Om daar verandering in te brengen, is Stichting Tekev bij wijze van proef het mentorproject 'Door jongeren voor kinderen' begonnen op basisschool De Grebbe.

Allochtone leerlingen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, krijgen ondersteuning van hbo- en universitaire studenten die eveneens van allochtone afkomst zijn. "Turkse leerlingen hebben een Turkse mentor, Marokkaanse leerlingen een Marokkaanse", vertelt Adnan Bayrak van de Stichting Tekev. "De mentoren begrijpen de cultuur van hun leerlingen en kunnen goed contact onderhouden met de ouders."

Het idee komt van de Brabantse migrantenorganisatie Palet. "Die adviseerde ons om iets te doen voor basisschoolkinderen. Want als kinderen goed van de lagere school komen, hebben ze meer kans van slagen in het voortgezet onderwijs", verduidelijkt Jef Leunissen van Tekev. De keus voor basisschool de Grebbe was een logische, omdat het een 'zwarte' school is.

Zes leerlingen van de Grebbe uit groep 5 en 6 krijgen begeleiding na school. Er is bewust gekozen voor die leeftijdsgroep. "In groep 7 en 8 is het te laat. Die kinderen zijn al te ver in bijvoorbeeld hun taalontwikkeling om die goed bij te spijkeren", legt Leunissen uit. Vijf mentoren begeleiden deze leerlingen. De ondersteuning is dus bijna individueel. "Kleinschalig werken was ook een van de vereisten. De leerlingen die hulp krijgen, zijn geen hopeloze gevallen. Daar is specialistische hulp voor. Maar het zijn juist de kinderen die met een beetje extra aandacht het makkelijker krijgen op school", vertelt Leunissen.

Het zijn de leerkrachten die bepalen wat er gedaan moet worden. De een heeft moeite met rekenen, de ander met taal. De kinderen krijgen minimaal een uur extra les buiten schooltijd van hun mentor. aldus Bndestem.nl.

Het project wordt nu gefinancierd door de Stichting Kinderpostzegels. Daar heeft de Stichting Tekev vijfduizend euro subsidie van gekregen.

Het mentorproject is afgelopen januari gestart. In september wil Tekev samen met de begeleiders het project evalueren. "Als het goed gaat, gaan we het wellicht uitbreiden naar andere scholen", stelt Bayrak.

De eerste signalen zijn volgens Leunissen en Bayrak positief. "De mentoren hebben voldoening van het werk dat ze doen. Nu horen we al verhalen dat een leerling slecht was in wiskunde, maar nu een zeven of acht heeft gescoord. De kinderen krijgen weer plezier in het onderwijs en dat is belangrijk. Je wilt leerlingen ook weleens met een lachend gezicht een rekentoets zien maken."

© MAROKKO.NL 2008
rekentoets zwarte school palet grebbe tekev
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi