Astma: tomaten kunnen helpen

algemeen
5
1 mei '08
Bijna 85% van het lycopeen dat we consumeren, komt van tomaten en afgeleide producten.

Een voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst van de ziekte zou kunnen doen dalen. Maar dat zou wel het geval zijn wat tomaten betreft.

De tomaat is de lievelingsgroente, of eerder lievelingsfruit volgens de botanische oorsprong, van de Belgen. Ze is bijzonder rijk een lycopeen, een plantaardig pigment van de familie van de carotenoïden. Dit krachtig anti-oxidant heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid, en niet van de minste.

Bij de preventie van kanker is de meest uitgesproken bescherming die lycopeen biedt, de bescherming tegen prostaatkanker, longkanker en maagkanker, ook al is het nog altijd moeilijk om het oorzakelijk verband aan te tonen. Verwarring met een ander bestanddeel of andere bestanddelen van de tomaat mogen niet uitgesloten worden.
Op cardiovasculair vlak, is lycopeen bijzonder actief bij de reductie van de oxidatie van de zogenaamde slechte cholesterol. Daarnaast zou het ook bescherming bieden tegen het optreden van atherosclerose.

Mensen met een verhoogde aanvoer van lycopeen zouden een minder hoog risico op melanoom hebben. Lycopeen zou bovendien een foto-beschermend effect hebben.
Tenslotte wijzen epidemiologische gegevens er op dat de consumptie van lycopeen een positieve correlatie vertoont met de botmassa bij vrouwen die nog niet in de menopauze zijn en zou het ook een rol spelen bij de preventie van oogaandoeningen (cataract, leeftijdsgebonden maculadegeneratie).

Onlangs heeft een team van Australische onderzoekers de wijzigingen getest bij astma bij een dieet dat al dan niet verrijkt werd met een extract van tomaten rijk aan lycopeen of met tomatensap gedurende 21 dagen bij 32 volwassenen met astma.
Behandelingen met een extract of het sap van tomaten zorgden voor een vermindering van de passage van neutrofielen (een soort witte bloedcellen) in de luchtwegen, wat een goed teken is. Bij proefpersonen die niet behandeld werden met supplementen werd een verslechtering van de symptomen van astma vastgesteld.
De consumptie van anti-oxidanten zou voor bepaalde veranderingen kunnen zorgen van bepaalde symptomen van astma. Volgens de auteurs zou de daling van de aanvoer van anti-oxidanten in de voeding –zoals uit cijfers blijkt- kunnen bijdragen tot de stijging van het aantal gevallen van astma. Het belang van voedingssupplementen verrijkt met lycopeen of tomaten moet verder bestudeerd worden vooraleer men een therapeutische strategie kan aanbieden.

Bijna 85% van het lycopeen dat we consumeren, komt van tomaten en afgeleide producten (saus, sap, soep, ketchup). De rest wordt aangevoerd door roze pompelmoezen, watermeloen, guaves en papaja. Gekookte tomaten zijn het rijkst aan lycopeen. Redenen genoeg om ze vaker op het menu te zetten.

© MAROKKO.NL 2008
astma tomaten anti-oxidanten voeding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?