Frans hoofddoekverbod wordt aangescherpt

algemeen
87
1 mei '08
Frankrijk gaat de richtlijnen omtrent het hoofddoekjesverbod flink aanscherpen.

Reden hiervoor is het beklag van de mensen die de richtlijnen te vaag vonden. Ook zouden er teveel mazen in zitten, aldus MetroNieuws. Voor de Franse regering is dit de aanleiding om de regels flink bij te schaven.

Docenten op scholen dienen de richtlijnen als hulpmiddel te hanteren om het verbod te handhaven. Daarbij wordt de nieuwe versie aanzienlijk rigoreuzer. Zo wordt het voor leerlingen onmogelijk op religieuze gronden te weigeren een kledingstuk af te doen. Ook het dragen van traditionele kleding is voortaan uit den boze.

In maart keurde de Franse senaat de omstreden hoofdddoekjeswet goed. In de wet kwam te staan dat het dragen van opzichtige kruisen, keppeltjes en hoofddoekjes op school verboden was. Tegen dat laatste kwam veel verzet uit de moslimgemeenschap. Premier Jean-Pierre Raffarin zei gaf toen al aan dat de wet niet bedoeld was om te discrimineren tegen religies: ''Het is bedoeld om een krachtig en snel signaal af te geven. Onze visie van het seculier zijn, is niet gekant tegen religies Iedereen heeft het recht om uitdrukking te geven aan zijn of haar geloof zolang zij maar de wetten van de republiek in de scholen van de republiek respecteren.''

© MAROKKO.NL 2008
frankrijk
hoofddoek
verbod
verscherpen
wet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi