Ajax te sterk voor Heerenveen

27
1 mei '08
Heerenveen had tot de gelijkmaker vrijwel niets laten zien.

Ajax kan maandag in De Arena met een 2-1 voorsprong beginnen aan de return tegen SC Heerenveen in de play-offs om een plek in de voorronde van de Champions League.

De Amsterdammers waren in Friesland beter, maar haalden veel te weinig rendement uit het aantal kansen dat ze creëerden. Vooral Luis Suárez mocht zich dat aanrekenen.

De Uruguayaan was veruit de gevaarlijkste man in het Abe Lenstra stadion, maar had succes pas bij zijn vijfde keer oog in oog met de sterk keepende Rob van Dijk.

Uit een uittrap van Maarten Stekelenburg stapte Calvin Jong A Pin veel te laat om Suárez buitenspel te zetten. De Ajax-aanvaller kon dus door, passeerde Van Dijk en plaatste de bal in het lege doel in de 61ste minuut.

Ajax leek daarna op weg naar een grotere marge. Dennis Rommedahl had de 0-2 op zijn schoen maar lobde alleen voor Van Dijk over. Uit het niets kwam Heerenveen langszij. En opnieuw ging een verdedigingsfout vooraf aan het doelpunt, aldus Vi.nl.

John Heitinga verloor Gerald Sibon uit het oog en sprong ook nog eens op het verkeerde moment de lucht in. De lange spits kon de bal daardoor uit de voorzet van Roy Beerens langs Stekelenburg koppen: 1-1.

Heerenveen had tot de gelijkmaker vrijwel niets laten zien. Eenmaal in de buurt van het Ajax-doel was de precisie ver te zoeken en de schoten van het kaliber afzwaaier.

De thuisploeg kon maar vijf minuten genieten van de weelde. Heitinga revancheerde zich voor zijn misser. Op aangeven van Bruno Silva kopte de centrale verdediger knap de 1-2 over Van Dijk heen.

Ondanks de overwinning zal Ajax zich realiseren dat het de eerste ronde van de play-offs al in één wedstrijd had kunnen beslissen. Heerenveen kan een beetje moed putten uit het resultaat, maar niet uit het vertoonde spel.