Acupunctuur: bevallen zoals in China

algemeen
3
2 mei '08
''De pijnvermindering bij een bevalling is met acupunctuur reëel.''

In China, maar ook in de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en Duitsland is bevallen met de hulp van een acupuncturist veel minder exotisch dan bij ons. 'Bij ons houden de klassieke gynaecologen de touwtjes goed in handen', zegt acupuncturist Tom Verhaeghe. Hij volgde opleiding in China en Hong Kong. 'Als je een vrouw wil begeleiden bij haar bevalling, moet je daar al tijdens de zwangerschap mee beginnen, zodat je haar sterke en minder sterke kanten kan leren kennen. Maar de punten die je zou aanprikken tijdens de bevalling zijn verboden gebied tijdens de zwangerschap, omdat ze een vroeggeboorte of abortus kunnen veroorzaken.' "Er zijn drie punten waarvan we weten dat ze werkzaam zijn bij weeën: eentje aan de hand, eentje boven de enkel en dan eentje op het heiligbeen. Dat been onderin de rug heeft acht openingen, en aan één van die openingen bevindt zich een acupunctuurpunt dat werkt tijdens de bevalling. Soms stimuleren we die plekken door tegen de naalden te tikken, soms wordt er ook een zwakke elektrische stroom op gezet. De plek op het heiligbeen kan je ook gewoon masseren met tuina, een Chinese massagetechniek."
"Het punt aan de hand is een plek die vaak wordt aangeprikt bij allerlei soorten pijn, en ook bij griep. Het tweede punt, boven de enkel, is werkzaam bij vele gynaecologische klachten, niet alleen tijdens de bevalling. Het laatste punt, op het heiligbeen, wordt aangeprikt voor pijn in de onderrug en onderbuik."
"De pijnvermindering bij een bevalling is met acupunctuur reëel. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat de vrouw alsnog om een epidurale verdoving vroeg. Maar de pijnstilling is niet bij iedereen even sterk en soms moet je andere punten aanspreken dan die welke ik al noemde. Het hangt er ook vanaf of het om een eerste kindje gaat of niet. In ieder geval verhoogt acupunctuur het comfort van de vrouw en wordt er sowieso minder naar andere pijnstilling gegrepen. Helaas is men er bij ons dus nog niet helemaal klaar voor, maar het kan wel als je beslist om thuis te bevallen."

Maggie (38): "De pijn werd draaglijker"

Maggie is Chinese en kende de acupunctuur al voor haar bevalling: "Ik kreeg vroeger dikwijls acupunctuur, bijvoorbeeld voor de behandeling van hooikoorts. Ooit ben ik ziek geweest aan de lever en toen is het ook een oude acupuncturist geweest die mij erdoor geholpen heeft. De westerse dokters hadden geen behandeling voor mij, maar ik voelde me zo ellendig. Na een maand behandelen ging het veel beter. Ik krijg ook nu nog soms acupunctuur, bijvoorbeeld als de stress me even wat te veel wordt."
"Toch was ik net als alle andere vrouwen wat bang voor de pijn van de bevalling. Ik denk dat dat wel normaal is. Je leeft er negen maanden naar toe en dan is het zover. Je hebt er wel over gelezen, maar je weet niet wat het zal worden. Ik kende al een paar punten die ik zelf kon masseren voor als de weeën begonnen op te komen. Toen de weeën steeds sterker werden, hielp de acupunctuur zeker om de pijn te verzachten. Ik heb geen verdoving nodig gehad, wat ik toch al opmerkelijk vond voor mijn eerste bevalling. Zeker de punten aan de onderkant van mijn rug hadden een goed effect op de pijn. Je blijft natuurlijk wel wat voelen, maar de acupunctuur helpt het draaglijker te maken."

"Ik zou acupunctuur zeker aanraden. Zelf zou ik er zonder nadenken opnieuw voor kiezen. Als er alternatieven bestaan voor een epidurale inspuiting, die toch ook niet zonder gevaar of nevenwerking is, waarom zou je dat dan niet overwegen? Enkel wanneer er risico's zouden zijn en een epidurale verdoving de enige oplossing is, zou ik ervoor kiezen."

© MAROKKO.NL 2008
accupunctuur bevallen china
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?