Stroopwafels ‘gat in de markt’ voor Marokko

economie
139
6 mei '08
Steeds meer jonge Marokkanen dromen van een toekomst in het land van hun ouders.

De eerste stroopwafels rollen binnenkort van de band in de fabriek van Mimoun El Arkoubi. ‘Een gat in de markt’, denkt de remigrant.

Stroopwafels verkopen in Marokko, Mimoun El Arkoubi uit Rotterdam kwam op het idee toen hij met een vriend in een benzinestation afrekende. ‘Marokkanen zijn gek op zoetigheid en niemand kent de stroopwafel in Marokko. Het is een gat in de markt.’

Nu, vier jaar later, staat hij in zijn eigen fabriek tussen twee enorme stroopwafelmachines. Over een paar dagen moet de eerste stroopwafel van de band rollen. ‘Amsterdam Delights’ zal de stroopwafel heten. Wat een simpel idee leek – importeer stroopwafels en verkoop ze aan kruidenierswinkels – groeide uit tot een gigantisch project. ‘In Nederland was me dit nooit gelukt. Ik had wel op een markt kunnen staan met mijn stroopwafeltent en manuele bakijzers maar ik zou in deze branche nooit industrieel hebben kunnen beginnen’, zegt hij.

Steeds meer jonge Marokkanen dromen van een toekomst in het land van hun ouders. Tijdens hun zomervakantie zien ze dat het land zich economisch snel ontwikkelt en er veel mogelijkheden zijn. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verlieten in 2004 850 jonge Marokkanen – dat wil zeggen de tweede generatie – Nederland. In 2005, was dit toegenomen tot zo’n 1300. Het overgrote deel emigreert naar Marokko.

Bij Mimoun El Arkoubi (38), die op zijn achtste naar Nederland kwam, zit het ondernemen in de genen. Hij heeft al een denksportvereniging opgezet, een snackbar, een restaurant en bezit een telefoonwinkel. ‘Als je geen goede opleiding hebt, dan probeer je iets’, legt hij uit.

Met het idee van de stroopwafel stapte hij naar Bakkersland, een grote industriële bakkerij. Voor vijftig eurocent per twaalf stuks kon hij de stroopwafels bij hen inkopen. Het bedrijf verkocht al met veel succes stroopwafels aan klanten in Dubai en Saoedi-Arabië. Maar importeren naar Marokko was geen optie, bleek al snel. De invoerrechten op een stroopwafel bedragen 86 procent.

Uiteindelijk werd El Arkoubi benaderd door een Zuid-Afrikaan wiens stroopwafelfabriek failliet was gegaan. El Arkoubi kon zijn twintig jaar oude stroopwafelmachines voor een paar ton overnemen om in Marokko te beginnen. Hij hoeft pas in 2010 af te gaan betalen. ‘Ik heb veel geluk gehad’, zegt El Arkoubi.

Hij deed marktonderzoek, huurde een pand en liet de machines uit Zuid-Afrika komen. Al snel kwam hij erachter dat zaken doen in Marokko heel anders gaat dan in Nederland. ‘Als je hier op vakantie bent, doet iedereen heel vriendelijk. Maar als je voor zaken komt, denkt iedereen: die komt uit Europa en heeft geld.’
 
Ook doet men vaak de dingen mooier voorkomen dan ze zijn. ‘Dan zeggen mensen tegen me: dat gaat zeker lukken, maar dat is dan meer gebaseerd op hoop dan op concrete afspraken’, legt hij uit. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij veel tijd gestoken in vriendschappen sluiten met mensen die iets voor hem kunnen betekenen.

Zo heeft hij de distributie van zijn stroopwafels kunnen regelen via een bevriende directeur die verantwoordelijk is voor de leverantie van een bekend koffiemerk in Marokko. ‘Die man heeft tegen zijn distributeurs gezegd dat ze mij moeten helpen. En nu doen deze distributeurs iets meer voor mij’, zegt hij. Van corruptie heeft hij tot nu toe geen last gehad.

Het eerste jaar wil hij 6 miljoen koekjes produceren, de totale capaciteit bedraagt 12 miljoen stuks per jaar. Hij gaat de koekjes per twee en negen stuks verkopen, voor respectievelijk 25 en 80 eurocent. Voorlopig heeft hij twaalf man personeel in dienst, die tussen de 120 en 550 euro per maand verdienen, aldus Depers.nl.

De totale investering bedraagt nu 420.000 euro, inclusief machines, waarvan hij zelf 75.000 euro heeft ingelegd. ‘In Nederland heb je een paar miljoen nodig om zo’n bedrijf op te zetten’, concludeert hij. Hij is nu anderhalf jaar fulltime bezig en vraagt zich regelmatig af hoe het zover heeft kunnen komen. In Nederland op de markt staan, in Marokko zijn eigen fabriek opzetten.

© MAROKKO.NL 2008
marokkanen mimoun el arkoubi bedrijf stroopwafel marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi