Utrecht: overlast jeugdgroepen

algemeen
62
6 mei '08
De problemen met groepen criminele en overlastgevende jongeren in Utrecht, zijn weerbarstig en urgent.

De groepen wisselen regelmatig in omvang. En dat maakt de gezamelijke aanpak van gemeente, politie en hulpverlening lastig.

Dat blijkt uit de rapportage over de aanpak van overlastgevende en criminele jeugd van de gemeente, aldus het AD. Twee van de 31 groepen die overlast geven, die door de politie in kaart zijn gebracht, bestaan niet meer. Het gaat om een clubje jongeren in Leidsche Rijn en eentje in Hoograven. Utrechtse buurtbewoners hebben echter steeds vaker te maken met acute overlast van groepjes jongeren. Zoals in Vleuten/De Meern, waar jongeren in december vorig jaar een spoor van vernielingen achterlieten.

Maar ook in het Verdomhoekje en rondom de Kasteellaan/IJsselsteinlaan in Hoograven-Zuid zorgden hangjongeren voor kortdurende, maar heftige overlast. De wisselingen in de mate van overlast en in de samenstelling van de jongerengroepen vragen volgens de gemeente om snelle reacties en flexibele inzet. Juist die snelle reactie is moeilijk, omdat een gestructureerde aanpak van álle groepen probleemjongeren het uitgangspunt van de gemeente is. Er is in 2006 een mammoetplan gemaakt, dat in stappen wordt doorlopen. Een nieuw clubje overlastgevers kan alleen in het plan worden opgenomen, als de aanpak van een andere groep is afgerond.

In Utrecht staan, verdeeld over 31 groepen, duizend jongeren te boek als probleemgeval. Zeshonderd daarvan worden als ‘zware gevallen’ gekwalificeerd, crimineel dus. Vierhonderd jongeren staan te boek als ‘hinderlijk’. De gemeente wil eind 2009 voor alle groepen een op maat gemaakt plan van aanpak klaar hebben. Inmiddels worden de jongeren uit dertien groepen al aangepakt. Ze krijgen waar nodig individuele begeleiding bij hun gedrag en in sommige wijken wordt exta geïnvesteerd in jongerenwerk.

Nieuw dit jaar wordt de training Nieuwe Perspectieven bij Terugkeer (NPT). Probleemjongeren die hiervoor geschikt zijn, gaan een programma volgen, waarin ze leren op een nieuwe manier te denken. Een vraag die centraal staat, is bijvoorbeeld: Hoe laat ik me niet beïnvloeden door slechte vrienden? De aanpak is oorspronkelijk bedoeld voor criminele jongeren, die na hun celstraf weer vrij komen.

© MAROKKO.NL 2008
utrecht
hangjongeren
overlast
aanpak
gemeente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi