Marokkanen behouden WAO-toeslag

algemeen
0
15 sep '03

Marokkanen, die recht hebben op de WAO en zijn teruggekeerd naar Marokko, behouden hun recht op de toeslag van de WAO-uitkering. Tot deze beslissing komt de Centrale Raad van Beroep. De afgelopen jaren waren deze toeslagen afgebouwd vanwege de Toeslagenwet.

De toeslagen op de WAO zorgen ervoor dat de Nederlandse uitkering tot aan het minimumloon wordt aangevuld. Ongeveer vierduizend Marokkaanse WAO-gerechtigden, woonachtig in Marokko, hebben hun uitkering de afgelopen drie jaar fors zien slinken. Soms waren de uitkeringen nog maar enkele tientallen euro's per maand. Dit, terwijl ze ooit naar Marokko waren teruggekeerd, met de gedachte dat ze hun volledige WAO-uitkering zouden behouden. Ze hebben nu alsnog geijk gekregen van de Centrale Raad van Beroep.

De raad is van mening dat de reducering van de toeslag in strijd is met het verdrag van sociale zekerheid tussen Nederland en Marokko. Het was niet de eerste keer dat hierover een proces werd gevoerd. Zo kreeg ook een Amerikaanse WAO-gerechtigde gelijk op basis van een vergelijkbaar verdrag tussen Nederland en de VS gelijk. Daarnaast werd er eerder dit jaar door de Centrale Raad van Beroep de afbouw van de toeslag voor Turkse WAO-gerechtigden al in strijd bevonden met een verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Mohammed Sayem van Stichting Remigranten: "Onrecht wordt hersteld. Het zijn opgebouwde rechten, dus moeten de toeslagen aan alle WAO-gerechtigden in Marokko met terugwerkende kracht worden uitbetaald." Het gaat volgens Sayem om enkele miljoenen euro's.

Bron: © BN de Stem

© MAROKKO.NL 2003