'Marokkaans gezin gediscrimeerd en bedreigd'

algemeen
72
8 mei '08
De twee bewoners ontkennen ten stelligste racistische opmerkingen gemaakt te hebben.

Een Marokkaans gezin dat vorig jaar maart in de Utrechtse Sterrenwijk een woning wilde betrekken, zou bij de bezichtiging zijn gediscrimineerd en bedreigd.

Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor twee buurtbewoners aangeklaagd. Het duo moest zich gisteren voor de Utrechtse politierechter verantwoorden, maar ontkent ten stelligste racistisch te zijn geweest, aldus Ad.nl.

Het Marokkaanse gezin kwam in maart vorig jaar met nog twee andere geïnteresseerden de woning in de wijk bekijken. Na de bezichtiging liepen de gemoederen op het plein voor de woning hoog op. R.M. (38) en R.L. (47) zouden volgens het OM hebben geroepen ‘Dood aan alle moslims’ en ‘Wij willen geen Marokkanen’.

Ook zou M. het echtpaar met hun twee kinderen hebben bedreigd met de mededeling hun huis in brand te steken als ze hier toch zouden komen wonen. Het gezin is niet in de wijk gaan wonen.

De twee bewoners ontkennen ten stelligste racistische opmerkingen gemaakt te hebben. Volgens M. begon de heisa toen de vader van het Marokkaanse gezin een kind in de speeltuin zou hebben weggeduwd. Dat leidde tot woedende reacties van buurtbewoners. In de woordenwisseling die onstond, zou hij zich nimmer racistisch hebben uitgelaten.

,,Ik kwam de speeltuin in en werd meteen uitgemaakt voor racist. Ik heb wel gezegd dat hij een nepmoslim is en een schande voor zijn cultuur. Ook heb ik mijn geduld verloren en zijn portier opengetrokken, omdat hij mij bleef uitdagen.’’

De rechter deed gisteren nog geen uitspraak. M. wil dat er nog een medewerker van woningbouwcorporatie Bo-Ex gehoord wordt. Hij beschuldigt haar van het afleggen van een leugenachtige verklaring met verstrekkende gevolgen.

M. was tot het incident beheerder van het buurthuis Sterrenzicht. Het leidde er volgens hem toe dat hij werd overgeplaatst naar een ander buurthuis. Dat viel hem zwaar.

De gedwongen verhuizing van de beheerder zorgde opnieuw voor veel commotie in de wijk. De bewoners zamelden 400 handtekeningen in voor zijn terugkeer.

© MAROKKO.NL 2008
marokkaans sterrewijk utrecht moslims buurthuis sterrezicht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi