'Elkaar groeten moet een gewoonte zijn'

algemeen
9
9 mei '08
In de stad begrijpt Gerard Klaassen dat niet iedereen elkaar gedag zegt.

Het leek een origineel idee: wie in België iemand anders vriendelijk groet, kan daarmee 25 euro verdienen. Maar Helmonder Gerard Klaassen is al 3 jaar bezig met een groet-actie met als motto: 'In Brabant zeggen we Goeiendag'.

Als Klaassen en zijn vrouw de vele fietsroutes door Nederland rijden, merken ze dat ze maar weinig contact hebben met andere fietsers of wandelaars. " Als je zelf groet, zeggen de mensen wel iets terug. Maar als je zelf niks zegt, fietsen ze zonder blikken of blozen door", aldus Klaassen. " En dat terwijl je merkt dat mensen het erg op prijs stellen als je ze gedag zegt of smakelijk eten toewenst."


In de stad begrijpt hij dat niet iedereen elkaar gedag zegt. In de dorpen en in de natuur moet dit volgens Klaassen wel meer gebeuren. Met zijn actie 'In Brabant zeggen we Goeiendag' heeft Klaassen van alles geprobeerd om het groeten te promoten. " De mentaliteit van 'ieder voor zich en God voor ons allen', daar moeten we vanaf."

Om dat te bereiken, heeft hij al verschillende brieven op de post gedaan, gericht aan commissaris van de koningin Maij-Weggen, de ANWB, VVV Zuid-Oost Brabant en verschillende andere instanties. Ook heeft hij zijn ideeën uitgedragen bij Omroep Brabant en op televisie bij Claudia de Breij.

De commissaris van de koningin liet Klaassen weten dat ze zelf altijd vriendelijk wordt begroet, maar dat ze de actie toch wel sympathiek vond. "Veel mensen schuiven het maar een beetje weg. En dat terwijl iedereen het altijd heeft over de beroemde Brabantse gezelligheid. We moeten die wel blijven koesteren", zegt de Helmonder.

Groeten belonen met geld, zoals in België gebeurt, hoeft voor Klaassen niet. "Als dat de mentaliteit moet zijn, is het ook niet goed." Dat er verschillen zijn tussen verschillende delen van het land merkt hij overigens goed. Als hij in zijn vorige woonplaats, Stramproy, de heg aan het knippen was, dan grapten de voorbijgangers: 'Niet te kort hè'. "In Arnhem struikelden de mensen haast over het snoer en dan zeiden ze nóg niks", zegt Klaassen verontwaardigd.

Hij denkt dat het komt door de veranderde waarden en normen. "De jeugd van nu is dezelfde als vroeger. De opvoeding is alleen anders", zegt hij. " Kinderen zouden van hun ouders of op school moeten leren iemand netjes te begroeten. Het moet een gewoonte zijn." // //]]>

© MAROKKO.NL 2008
salam groeten gewoonte opvoeding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?