Marokko vreest imago van terreurland

algemeen
0
17 sep '03

Er is de Marokkaanse autoriteiten veel aan gelegen om het imago van een vreedzaam land te bewaren in verband met de ambitieuze plannen voor de toeristenindustrie en de daarbij behorende buitenlandse investeringen.

Maar extremistische moslimgroeperingen, daarbij aangevuurd door haatpreken vanuit sommige moskeeën, lijken zich steeds meer te richten op westerse doelwitten en de gematigde moslimmeerderheid. Maandenlang waren tirades te lezen in de persorganen gelieerd aan de moslimpartij PJD tegen drank, toerisme, seksuele losbandigheden en westerse culturele invloeden. Nadat bij de aanslagen in mei reeds verreweg de meeste doden vielen in een Spaanse club, werd het toeristencentrum Agadir deze zomer getroffen door twee aanslagen die zorgvuldig uit de media werden gehouden. Eerst werd een Française gedood; volgens sommigen door een radicale moslim, hoewel consulaire bronnen spreken van een tasjesroof. Enkele dagen later werd de bar van een camping aangevallen waar alcohol werd geschonken; zes mensen werden hierbij gewond, een werd gedood, waarna de dader zichzelf om het leven bracht.

Zeker even verontrustend was de arrestatie eind vorige maand van de tweeling Sanae en Imane Laghrissi (13 jaar), die samen met een vriendinnetje zouden zijn geronseld voor zelfmoordaanslagen. Een van de meisjes verklaarde voor de rechter dat zij zichzelf wilden opblazen in een supermarkt en dat er plannen waren om het parlement aan te vallen.

Na de aanslagen van 16 mei lijkt in Marokko niets meer zeker. ,,Blijf van mijn land af'', valt in een grote advertentiecampagne te lezen langs de wegen onder de hand van Fatima, bekend symbool in Marokko om het onheil te bezweren. Politici en woordvoerders herhalen keer op keer dat terreur ,,vreemd is aan onze cultuur''. Vrijwel de meeste arrestanten in verband met de aanslagen in Casablanca, inclusief de vier hoofdverantwoordelijken die ter dood werden veroordeeld, zijn evenwel van Marokkaanse afkomst. Sinds mei werden volgens schattingen van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH ,,enkele duizenden'' arrestaties verricht.

De terreur wordt officieel toegeschreven aan de `Salafistische Jihad'. Daarachter gaan tientallen verschillende moslimbewegingen schuil, die thuishaven lijken te bieden aan een mengeling van extremisten en avonturiers.

Bron: © NRC Handelsblad

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2003