Helft bevolking voor excuses aan Suriname

algemeen
60
13 mei '08
Bijna de helft van de Nederlanders, 48 procent, vindt dat Nederland niet zijn excuses moet maken aan Suriname voor het slavernijverleden.

Bijna vier op de tien, 39 procent, achten dat wel nodig. De rest, dertien procent, heeft geen mening. Ook vindt 86 procent dat Nederland geen schadevergoeding aan Suriname hoeft te betalen. Dat blijkt dinsdag uit een peiling onder twintigduizend leden van het Opiniepanel van actualiteitenrubriek EénVandaag.

Aan het onderzoek deden ook driehonderd mensen mee met een Surinaamse achtergrond, dat meldt Nieuws.nl. Bijna driekwart van hen wil wel dat Nederland zijn excuses aanbiedt aan hun land. Die spijtbetuiging moet dan van premier Jan Peter Balkenende komen en niet van koningin Beatrix.

De premier is sinds maandagavond samen met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in Suriname voor een tweedaags werkbezoek. Mogelijk wordt ook gesproken over excuses voor het slavernijverleden. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel zei onlangs bij zijn werkbezoek aan Suriname daarvan een voorstander te zijn.

© MAROKKO.NL 2008
nederland
slavernijverleden
suriname
excuses
48 procent
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi