'Leers is drugsrunners beu'

algemeen
189
14 mei '08
Het afgelopen jaar is de overlast van drugsrunners in Maastricht enorm toegenomen.

Een beetje wrang is het wel: drie drugsrunners rijden zich zaterdag in een vermoedelijke straatrace met collega’s te pletter tegen een muur langs het A2-tracé in Maastricht en burgemeester Leers grijpt het fatale ongeluk dinsdag aan om de noodklok te luiden over de groeiende overlast van drugsrunners in zijn stad.

Leers wil extra steun van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken voor bestrijding van de drugsoverlast in de grensstad. Hij pleit voor ‘slimme camera’s’ die kentekens registreren. ‘Iemand die op een dag 22 keer op de weg tussen Maastricht en Luik wordt gesignaleerd, brengt echt geen asperges over de grens heen.’ De CDA-burgemeester wil met het systeem van nummerplaatherkenning ‘de grenscontroles virtueel terugbrengen’. Extra agenten zijn nodig om daadkrachtig op te treden tegen de drugsrunners die steeds agressiever te werk gaan in een poging Franse, Belgische of Duitse drugstoeristen te strikken.

Leers is de jonge drugsrunners beu, die ‘als rijdende bommen’ door de straten racen. ‘Mensen rijden zich dood. Nu gaat het nog om de drugsrunners zelf, morgen misschien om onschuldigen.’
De vier inzittenden van de oude Rover die in de nacht van vrijdag op zaterdag verongelukten, waren drugsrunners van Noord-Afrikaanse afkomst. Drie mannen (20, 20, 25) uit Rotterdam kwamen om het leven. Een 21-jarige man uit Gouda raakte ernstig gewond. Hij had het ‘geluk’ dat hij door het raam uit de auto werd geslingerd.

De politie vermoedt, op basis van getuigenverklaringen, dat ze aan het racen waren tegen een andere auto, waarin ook drugsrunners zaten. Ze begonnen bij de stoplichten ter hoogte van het MVV-stadion en reden langs het A2-tracé in zuidelijke richting. Op de weg geldt een limiet van 50 kilometer, maar de racende auto’s reden meer dan het dubbele, aldus Trouw.nl.

Ongeveer 100 meter na de stoplichten op het Oranjeplein raakte de Rover met het linkerwiel een betonnen rand aan de zijkant van de weg en raakte in een slip. Het voertuig schampte een boom en boorde zich met hoge snelheid in de betonnen muur aan de rechterkant van de weg. De andere auto is hard doorgereden. De burgemeester over de fatale race: ‘We weten niet of de drugsrunners aan het racen waren op weg naar klanten of dat ze rivaliserend gedrag vertoonden of dat het gewoon om haantjesgedrag ging.’

Het afgelopen jaar is de overlast van drugsrunners in Maastricht enorm toegenomen. Volgens Leers komen ze bijna allemaal uit de Randstad, waar de politie hard ingrijpt, en zijn ze van Marokkaanse afkomst. Buitenlandse drugstoeristen, op weg naar de coffeeshops in Maastricht, worden klem gereden en verleid harddrugs te kopen in illegale drugspanden. In zeven maanden heeft de politie 850 drugsrunners gecontroleerd: 125 zijn aangehouden, 67 voertuigen in beslag genomen, alsmede tientallen kilo’s harddrugs en 220.000 euro aan contant geld.

© MAROKKO.NL 2008
drugsrunners maastricht burgemeester leers ongeluk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi