Theater: sociale controle Marokkaanse broers

algemeen
0
18 sep '03

Broers die over hun zusjes waken als vaders. Marokkaanse jongeren uit Utrechtse volkswijken spelen vanavond en morgen 'Een tuin vol geheimen', een theaterstuk over de sociale controle in Marokkaanse gezinnen. Want, zegt het initiatiefnemende Stut Theater, 'dat taboe moet vanachter de voordeuren vandaan de straat op'.

Broer in Marokkaans gezin houdt zich intensief met het leven van zusje bezig: volgens het Utrechtse Stut Theater dusdanig herkenbaar in de Marokkaanse gemeenschap -dat vraagt om een theaterproductie. ,,De sociale controle binnen gezinnen in die gemeenschap is heel sterk. Broers houden hun zusjes intensief in de gaten. Terwijl ze zelf tegelijkertijd alle vrijheid nemen die ze maar willen. Dat maakt hun levens flink ingewikkeld'', zegt Donna Risa, regisseur van 'Een tuin vol geheimen', op de avond van de try-out in Utrecht, met nog een week te gaan tot de voorstelling. Risa voerde talloze gesprekken met Marokkaanse jongeren uit de Utrechtse volkswijken.

Want zo werkt het Stut: gesprekken met wijkbewoners vormen de stof voor een nieuw theaterstuk waarin die bewoners zelf de acteurs zijn. Groepen die sociaal-economisch onderaan de ladder staan, krijgen de gelegenheid hun leven in hun wijken tot uitdrukking te brengen. 'Een tuin vol geheimen' werd geschreven aan de hand van de ervaringen en verhalen van Marokkaanse jongeren. De acteurs werden gezocht in diezelfde groep. Zes geinterviewde jongeren wilden meespelen.

Bron: © Trouw

© MAROKKO.NL 2003