Forse daling grote gezinnen onder Marokkanen

algemeen
12
14 mei '08
Inmiddels zijn gezinnen met acht of meer kinderen ook onder Marokkanen uitzonderlijk.

Het aandeel zeer grote gezinnen is in alle herkomstgroepen gedaald. Deze daling is onder niet-westerse allochtonen veel sterker geweest dan onder autochtonen. Tien jaar geleden was het aandeel gezinnen met acht of meer kinderen onder niet-westerse allochtonen 5 keer zo groot als onder autochtonen, maar dit verschil is nu bijna verdwenen. Het meest opvallend is de afname van het zeer grote gezin onder Marokkanen. Marokkaanse vrouwen, en in mindere mate Turkse vrouwen, hadden tien jaar geleden nog relatief zeer hoge vruchtbaarheidscijfers.

Inmiddels zijn gezinnen met acht of meer kinderen ook onder Marokkanen uitzonderlijk. Zulke gezinnen komen onder Turken, Surinamers en Antillianen zelfs minder vaak voor dan onder autochtonen. Een grote meerderheid van de kinderrijke gezinnen is dan ook autochtoon. In 2007 was ruim 80 procent van de gezinnen met acht of meer kinderen autochtoon, aldus Blikopnieuws.nl.

Zeer grote gezinnen komen vooral vaak voor in gebieden waar veel orthodoxe protestanten wonen. Daarentegen zijn in de overwegend katholieke delen van Nederland de gezinnen al lange tijd kleiner dan gemiddeld. De aanwezigheid van veel niet-westerse allochtonen heeft minder effect op de regionale spreiding van het grote gezin.

© MAROKKO.NL 2008
marokkaans gezin kinderen surinamers turken allochtonen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi