Belgie start campagne tegen gedwongen huwelijk

buitenland
9
14 mei '08
De meeste van huwelijken zijn gelukkig geen gedwongen huwelijken.

Met de schoolvakantie voor de deur kaart de Koning Boudewijnstichting (KBS) gedwongen huwelijken aan. De organisatie richt zich met de informatiebrochure 'Vakantietijd: huwelijkstijd?!' rechtstreeks tot allochtone jongeren, aldus Hbvl.be.

"Binnen enkele weken zullen heel wat jongeren opnieuw op vakantie vertrekken naar het land van herkomst van hun familie", vertelt woordvoerder Josse Abrahams. "En dan vooral naar Turkije en Marokko. Duizenden onder hen zullen er trouwen met een partner die nadien naar België zal overkomen in het kader van de gezinshereniging."

De meeste van die huwelijken zijn gelukkig geen gedwongen huwelijken. Abrahams: "Maar het blijft een feit dat veel van die jongeren onder druk van de familie worden betrokken in een huwelijk dat niet echt persoonlijk te noemen is. Het komt vaak onverwacht en wordt inderhaast afgesloten, in de euforie van de vakantie."

"De brochure 'Vakantietijd: huwelijkstijd ?!' moet het taboe helpen doorbreken en richt zich rechtstreeks tot de 15-18-jarigen. De brochure wil hen informeren over hun rechten en hun plichten, zonder hen te stigmatiseren of waardeoordelen uit te spreken. Het moet de jongeren tot nadenken aanzetten en hen aanmoedigen om autonoom te beslissen."

De KBS doet een beroep op scholen, lesgevers, eerstelijnswerkers, verenigingen om deze brochure een zo groot mogelijke verspreiding te geven. Bovendien volgt er een reeks workshops in zes proefscholen in Mechelen, Antwerpen, Gent, Schaarbeek, Luik en Charleroi.

© MAROKKO.NL 2008
belgie campagne koning boudewijnstichting marokko turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi