Amsterdam pakt discriminatie harder aan

algemeen
67
14 mei '08
Amsterdam zet de komende jaren extra in op de strijd tegen discriminatie.

Dat dat nodig is, bleek uit recente incidenten in de hoofdstad. Burgemeester Job Cohen en wethouder Freek Ossel (diversiteit) hebben daarom woensdag een plan van aanpak gepresenteerd, liet de gemeente weten.

Behalve de bestaande maatregelen om discriminatie tegen te gaan, wil het college tot 2010 extra inzetten op het verhogen van de meldingsbereidheid, het tegengaan van zogenoemde hatecrimes tegen homo's en het bevorderen van een transparant deurbeleid bij horecagelegenheden. Ook wil de gemeente als werkgever een voorbeeldfunctie vervullen, aldus de Telegraaf.

Geregeld hebben in Amsterdam incidenten plaats die te maken hebben met discriminatie. Zo verstoorde een groepje jongeren op Koninginnedag een homomodeshow op het Rembrandtplein. Volgens Cohen ligt het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam rond de achthonderd en is het aantal aangiften bij de politie gestegen naar 232. „Onderzoek toont aan dat dit slechts het topje van de ijsberg is, in de meeste gevallen wordt nooit melding gemaakt van discriminatie”, aldus de burgemeester.

In de hoofdstad wonen 177 nationaliteiten samen. Hiermee is Amsterdam de meest multiculturele stad ter wereld, stelt de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Amsterdammers zich vorig jaar gediscrimineerd voelde. Surinamers, Turken en Marokkanen ervoeren dat zelfs nog vaker.

In het plan van aanpak staat dat extra capaciteit nodig is bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, zodat meer meldingen kunnen worden opgenomen en onderzocht. Het college wil hiervoor een miljoen euro uittrekken. Verder wil de gemeente samen met politie en justitie effectieve maatregelen ontwikkelen om homofoob geweld te bestrijden. De resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar dadermotieven van deze vorm van discriminatie worden hiervoor gebruikt.

© MAROKKO.NL 2008
amsterdam
discriminatie
strijd
hardere aanpak
job cohen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi