Vastgebonden patiënten dood

algemeen
0
15 mei '08
Twee patiënten van het Heerlense Atrium Medisch Centrum zijn vorige week overleden nadat zij aan bed waren vastgemaakt met een zogenoemde Zweedse band.

Zo’n hulpmiddel wordt onder meer gebruikt om te voorkomen dat onrustige patiënten zich verwonden. Het Openbaar Ministerie in Maastricht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben de zaak in onderzoek.

Het gebruik van de Zweedse band is al jaren omstreden, aldus het AD. Al eerder stierven in ons land mensen die in nood kwamen, omdat ze waren vastgebonden aan bed. Vaak klonk de roep om het vastbinden in de ban te doen, maar tot een verbod is het nog niet gekomen.

De Limburgse patiënten stierven kort na elkaar. Het gaat om een 88-jarige man uit Hoensbroek en een 80-jarige vrouw uit Hulsberg. Volgens de Inspectie had de familie van de slachtoffers, die een operatie hadden ondergaan, toestemming gegeven om de patiënten vast te binden. Die toestemming is wettelijk verplicht.

Vanwege de risico’s is het hulpmiddel aan strenge richtlijnen gebonden. De meeste ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten gebruiken de fixatie uitsluitend als er geen enkel alternatief meer voorhanden is. Sommige zorgsinstellingen gebruiken de band niet vanwege de gevaren.

Hein Berendsen van het Atrium kon gisteren nog niet aangeven of zijn ziekenhuis aan die strenge richtlijnen voldeed. ,,Wij willen justitie niet voor de voeten lopen.’’

Patiënten die zijn vastgebonden kunnen fatale complicaties oplopen. Vaak ligt verstikkingsgevaar op de loer, bijvoorbeeld als de patiënt toch uit bed glijdt en bekneld raakt.

De Nederlandse Consumenten Patiënten Federatie (NPCF) noemt het zeer zorgwekkend dat er opnieuw doden in verband worden gebracht met het gebruik van de Zweedse band. Maar voor een roep om een verbod, vindt de organisatie het te vroeg.

© MAROKKO.NL 2008
heerlense atrium medisch centrum
patiënten
overleden
zweedse band
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?