Lazrak boos uit commissie integratie

algemeen
0
18 sep '03

Kamerlid Ali Lazrak van de SP is boos uit de parlementaire onderzoekscommissie integratiebeleid gestapt. Er komt volgens Lazrak niets terecht van gedegen onderzoek naar de vraag wat er de afgelopen dertig jaar misging met het integratiebeleid.

Pijnlijk, want de SP nam september vorig jaar zelf het initiatief tot het onderzoek. Volgende week beginnen de openbare verhoren door de commssie.

Lazrak vindt dat de commissie bij het voorwerk van de afgelopen maanden een instelling heeft ingeschakeld die alleen maar haar eigen werk goedpraat. De commissie liet het sociaal-wetenschappelijke Verwey Jonker Instituut een dik rapport schrijven. Dat instituut adviseerde de overheid in het verleden echter vaak over integratiebeleid en is daarom volgens Lazrak niet objectief.

Hoofdconclusie van het Verwey Jonker Instituut is dat het integratiebeleid niet is mislukt, maar juist grote vooruitgang heeft bewerkstelligd. De voorstudie werd gedaan onder leiding van Jan-Willem Duyvendak, tot voor kort directeur van het Verwey Jonker Instituut, maar ook verantwoordelijk voor het laatste partijprogramma van GroenLinks.

Lazrak vindt ook dat de commissie niet de juiste mensen gaat verhoren. ,,Er zullen politici langskomen, ambtenaren en onderzoekers. Die zullen hun eigen belang verdedigen. Ik had mensen willen spreken -allochtoon en autochtoon- voor wie het beleid bedoeld was. Wat vinden die ervan?''

Lazrak had ook meer aandacht gewild voor islamitisch fundamentalisme, waarover hij onder meer VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali had willen horen. De rest van de commissie wilde geen collega-kamerleden oproepen.

Bron: © Trouw

© MAROKKO.NL 2003