Rotterdamse drugsrunners steeds professioneler

algemeen
189
15 mei '08
De ‘bekende gezichten’ zijn veelal jongens uit Rotterdam-Noord.

De drie Rotterdamse drugsrunners die afgelopen weekeinde bij een straatrace in Maastricht omkwamen, hadden ‘carrière’ gemaakt.

Buurtagent Etienne Schoon ziet keer op keer hoe jonge knulletjes eenmaal in het bezit van een auto hun werkterrein verleggen van het Centraal Station naar de grote weg.

Velen werken nu in de grensstreek, maar ook op de Rotterdamse wegen worden nog altijd drugstoeristen gelokt. De dealers hebben in de havenstad de beste drugs voor de beste prijs in de aanbieding. Net als in Limburg halen ze ook hier op de snelweg en in de stad levensgevaarlijke capriolen uit.

Het is lastig de runners te pakken, omdat ze slechts ‘bemiddelen’ en geen drugs op zak hebben. De Rotterdamse ronselaars zijn ook steeds professioneler geworden en waarschuwen per telefoon hun vriendjes als de politie in de buurt komt.

Om op het station buiten beeld te blijven, vangen zij hun klanten al in de internationale trein op. Telefoonnummers worden uitgewisseld, waarna ze buiten het zicht van politie en camera’s afspreken.
Het verhaal van Maastrichtse burgemeester Leers, dat maffiafamilies uit de Randstad de drugsmarkt in handen hebben, komt Schoon niet bekend voor. ,,Maar je ziet wel meerdere broertjes die hetzelfde doen, of buurjongens. Als de ene jongen die nieuwste Nikes heeft, wil de ander dat ook.’’

De ‘bekende gezichten’ zijn veelal jongens uit Rotterdam-Noord, met meestal een Marokkaanse achtergrond, aldus Ad.nl.

Bij een actie deze week probeerde de politie deze groep te pakken voor kleine overtredingen, om hen duidelijk te maken dat de politie ze kent en dat ze niet gewenst zijn. Na een paar uur op het politiebureau kwamen de verdachten weer vrij. Eentje werd in een paar dagen tijd twee keer opgepakt. Uiteindelijk werden 37 jongens aangehouden.

Een groepje van vier drugsrunners probeerde bij de actie de inzittenden van de lokauto te beroven. De chauffeur, een undercoveragent, kreeg een klap voor zijn hoofd. Eén van deze jongens werd opgepakt. ,,Dit komt waarschijnlijk veel vaker voor, klanten worden beroofd of gedwongen al hun geld uit te geven,’’ denkt de buurtagent. ,,Aangiftes krijgen we echter nooit binnen.’’ Logisch, omdat ook de kopers fout zitten.

© MAROKKO.NL 2008
drugsrunners rotterdam marokkanen maastricht leers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi