Tilburgse Turk aangehouden voor terrorisme

buitenland
11
16 mei '08
Een arrestatieteam heeft vrijdagochtend in Tilburg een Turk aangehouden die wordt verdacht van het financieren van terrorisme.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de 48-jarige man werd opgepakt op verzoek van de Franse justitie.

Het onderzoek naar de verblijfplaats van de man is uitgevoerd door de Nationale Recherche. Die doorzocht vrijdagochtend drie woningen en legde beslag op computers, administratie, telefoons, munitie en vermoedelijk een gaspistool, aldus Depers.nl.

Franse politie- en inlichtingendiensten deden de afgelopen maanden onderzoek naar een organisatie van geldinzamelaars voor de islamitische Turkse beweging Kaplan. De Turk zou gecollecteerde bedragen hebben geïnd. Frankrijk heeft om uitlevering van de verdachte gevraagd, meldt het landelijk parket van het OM.

Een anonieme Franse politiefunctionaris meldde vrijdag dat de autoriteiten in Frankrijk, Duitsland en Nederland in totaal tien verdachten hebben aangehouden in verband met financiering van islamitische militanten in Uzbekistan.

In dezelfde zaak zouden acht personen in het Franse Mulhouse zijn aangehouden, en een in Duitsland en een in Nederland. Alle verdachten zijn naar verluidt Turkssprekend. De Franse politie verdenkt ze ervan geld te hebben ingezameld voor de Islamic Movement of Uzbekistan, een militante groep die volgens de Verenigde Staten banden onderhoudt met Al-Qaida.

© MAROKKO.NL 2008
openbaar ministerie frankrijk turk terrorisme mulhouse kaplan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi