Soumia Abalhaya: 'Van nerd tot wereldkampioen thaiboksen'

sport
52
17 mei '08
Gisteren stond Abalhaya voor een bomvol klaslokaal op het Oosterhoutse Florijn College.

Soumia Abalhaya (20) zat zes jaar geleden bijna elke dag een uur in de trein om vanuit de Schilderswijk in Den Haag bij de sportschool in Vlaardingen te komen. "Een nerd op school", zoals ze zelf zegt. "Een mollig meisje van veertien, altijd in trainingspak en met paardenstaart." Altijd bezig met thaiboksen. Gisteren stond Abalhaya, inmiddels tweevoudig wereldkampioen thaiboksen, TMF-vj en zangeres, voor een bomvol klaslokaal op het Oosterhoutse Florijn College. Het Florijn biedt de leerlingen met enige regelmaat een Vak Q aan: een lesuur waarin ze steeds een andere gast kunnen ondervragen over steeds een ander onderwerp. Thaiboksen dus, gisteren. En zingen. En 'bekende mensen' bij TMF, aldus Bndestem.nl.

Een dvd'tje van Abalhaya die een kansloze tegenstandster steeds weer de touwen in slaat en trapt, kan rekenen op goedkeurende geluiden uit alle hoeken van het klaslokaal. De opvallende verschijning voor de klas, een metalen identificatieplaatje bungelend op haar roze trui, krijgt een spervuur van vragen op zich af.

"Hoeveel heb je er knock-out geslagen?", wil Tarik (13) weten. "Twee, ongeveer." Vinger na vinger gaat omhoog, uit tientallen jonge monden komen vragen. Soms weinig samenhangend, maar steeds met oprechte interesse. Ben je een Marokkaan? Ben je een berber? "Een Nederlandse Marokkaanse berber, dat ben ik." Hoe je dat wordt, TMF-vj? "Ik had niet durven dromen dat ik nog eens voor de camera zou staan, ik had er de ballen niet voor. Maar na een hele slechte eerste screentest wilden ze me na een herkansing toch hebben."

En dat thaiboksen: hoe begint dat eigenlijk, als je een meisje bent? "Toen we begonnen, mijn zus en ik - zij thaibokste toen ook al - waren wij de enige vrouwen in de buurt die thaiboksten. En dan ook nog Marokkaanse vrouwen, dus dat viel op. Later waren er meer meisjes die zeiden: als Soumia het kan, laat ik het dan ook maar proberen."

Tarik slaat een aanbod om even met Soumia te sparren bedeesd af. Ook vriend Moussaab (15), die zelf thaibokst, blijft stil op zijn stoel zitten. Misschien wel begrijpelijk, na dat dvd'tje met beelden van Abalhaya's gevechten. Nog nooit heeft ze verloren. "En ik hoop dat dat zo blijft, want eind mei vecht ik weer voor de wereldtitel." De Florijnleerlingen zullen dat gevecht met partijdige ogen bekijken.

© MAROKKO.NL 2008
florijn college soumia abalhaya schilderswijk den haag vlaardingen thaiboksen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi