Problemen door aanhoudende droogte in Marokko

algemeen
35
19 mei '08
In Marokko valt steeds minder regen. De afgelopen jaren is de droogte structureel geworden.

Het watergebrek zorgt voor problemen op de korte en langere termijn. Putten staan leeg en oogsten mislukken door gebrek aan water. „Als er niet snel regen valt, hebben we in de zomer geen drinkwater meer”, zegt een functionaris van het Marokkaanse drinkwaterbedrijf ONEP in het zuidelijke stadje Tafraout. „In de stad hebben we nog de hele dag water, maar in de omliggende dorpen is het een probleem”, zegt de burgemeester van Tafraout.

Naar verwachting zal in Marokko vanaf 2025 sprake zijn van een algemeen watertekort, dat wil zeggen dat er minder dan 500 kubieke meter water per inwoner per jaar beschikbaar is, dat meldt de Telegraaf. In sommige regio's is dat nu al minder dan 100 kubieke meter water per inwoner per jaar. Marokko heeft zijn strategische grondwaterreserves aangebroken voor de dagelijkse watervoorziening.

Een ander probleem is dat 50 procent van het water vervuild is. Sinds 2001 heeft de ONEP een afdeling voor het zuiveren van afvalwater, maar de waterzuivering komt langzaam op gang.

Op termijn bedreigt de droogte de ontwikkeling van de economie, zo stelt een recent rapport van de Wereldbank. Door de klimaatveranderingen worden de landen rond de Middellandse Zee steeds droger. Doordat mensen niet meer kunnen leven van de landbouw, wordt de trek van het platteland naar de stad bevorderd. „Eerst was vooral het zuiden van Marokko droog, nu trekt het droogtefront tot aan het noorden”, zegt landbouwdeskundige Rachid Mrabet.

De droogte heeft ook indirecte gevolgen. „Wij hebben geen waterprobleem, maar een zwijnenprobleem”, zeggen dorpsbewoners nabij Tafraout. Doordat wilde zwijnen in hun oorspronkelijke leefgebied te weinig voedsel vinden, trekken zij naar de relatief waterrijke valleien, waar zij de akkertjes van de lokale bevolking vernielen.

Marokko neemt rigoureuze maatregelen om de waterproblematiek aan te pakken. Het land is voorloper in de regio om zijn geïntegreerde aanpak. Naast de bouw van stuwdammen en drinkwaterinstallaties zijn er voorlichtingscampagnes, er is een waterwet ingevoerd die vervuiling moet tegengaan en bij de aanleg van nieuwe toeristische complexen is het recyclen van water verplicht. In steden als Agadir is het verboden om putten te graven en in de woestijnstad Laayoune wordt drinkwater gewonnen uit zeewater. Tevens wordt onderzoek gedaan naar alternatieve methoden en gewassen om de waterconsumptie in de landbouw te beperken. 88 procent van de 13 miljard kubieke meter water die jaarlijks beschikbaar is, wordt gebruikt voor de landbouw. De overige 12 procent is voor drinkwater en industrie. „De landbouw opgeven kan niet”, zegt Mrabet. „Marokko is een landbouwland. Als het nog afhankelijker wordt van de import voor de voedselvoorziening, heeft dat ernstige gevolgen.”

De Nederlandse regering stelt tot nu toe geen middelen beschikbaar voor watermanagement in Marokko. Wel steunen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties enkele kleinschalige waterprojecten in Marokko en is de waterproblematiek regelmatig onderwerp van gesprek tijdens bijeenkomsten van Nederlandse en Marokkaanse delegaties.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) noemde het onderwerp toen hij begin april een Marokkaanse handelsmissie toesprak. Daarnaast willen enkele onderwijsinstellingen die Marokko begin juni bezoeken in het kielzog van staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) en Heemskerk overleggen over mogelijke samenwerkingsvormen.

© MAROKKO.NL 2008
marokko
watergebrek
droogte
putten leeg
oogsten mislukken
regen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?