Snoeiharde kritiek op Hirsch Ballin

algemeen
50
21 mei '08
De hele oppositie in de tweede kamer heeft kritiek op de gang van zaken aangaande Gregorius Nekschot.

 Minister Hirsch Ballin van Justitie is ook kritisch over de gang van zaken rondom de arrestatie van de cartoonist

In een spoeddebat met de Tweede Kamer verdedigde Hirsch Ballin zich tegen kritiek dat het kabinet of het Openbaar Ministerie zich schuldig heeft gemaakt aan intimidatie door afgelopen week de cartoonist aan te houden.

Hirsch Ballin legde die kritiek naast zich neer en hield staande dat het besluit tot nader onderzoek juist is geweest.
Nagenoeg de hele oppositie liep tegen de minister te hoop en reageerde soms geïrriteerd op diens wijdlopige en soms ontwijkende antwoorden.
VVD-leider Rutte richtte zich in snoeiharde bewoordingen tot vooral het CDA. Hij zei een patroon te zien, waarin die partij de vrijheid van meningsuiting de afgelopen jaren stelselmatig onder druk heeft gezet. Hij sprak van een ‘politieke arrestatie’. ‘Onacceptabel’, ‘onbestaanbaar’ en ‘verbijsterend’ waren enkele van de kwalificaties die hij gebruikte voor de gang van zaken.
Ook Halsema (GroenLinks), Van der Ham (D66) en De Wit (SP) vielen de minister hard aan. Halsema noemde het ‘nauwelijks geloofwaardig’ dat het OM sinds de aangiften in 2005 bijna drie jaar nodig had om de werkelijke identiteit achter het pseudoniem Nekschot te achterhalen.

De Wit sprak het vermoeden uit dat er een verband is tussen de gebeurtenissen en Hirsch Ballins eerder geuite wens om godslastering aan banden te leggen. Dat laatste lijkt mislukt doordat een meerderheid van de Tweede Kamer en het PvdA-smaldeel in het kabinet ervoor zijn gaan liggen. Maar volgens De Wit en anderen probeert Hirsch Ballin nu via een omweg zijn zin door te drijven en is er sprake van een veranderd beleid bij het Openbaar Ministerie.

Daarvan is allemaal geen sprake, aldus de minister. Over de beschuldiging van onnodige intimidatie zei hij dat er vorige week weliswaar tien man de woning van de man binnengingen, maar dat onder hen geen geüniformeerde agenten waren. Bovendien ging dat hele gezelschap niet binnen om de man aan te houden, maar om de woning te doorzoeken.
Hirsch Ballin maakte verder bekend dat het OM tot op het moment van binnenvallen niet op de hoogte was van de werkelijke identiteit van Nekschot.
Hij zei verder het volledig eens te zijn met besluit, overigens onafhankelijk door het OM genomen, om de zaak verder te onderzoeken en een inval te doen in het huis van de man.
Van een beleidswijziging is geen sprake, onderstreepte hij. De vervolging van Nekschot draait om discriminatie, niet om godslastering. ‘Iedereen kan zien dat deze tekeningen niets met dat wetsartikel te maken kunnen hebben.’ De lijn van het OM, aldus Hirsch Ballin, blijft: ‘Ruim baan voor de vrijheid van meningsuiting en hard tegen discriminatie

© MAROKKO.NL 2008
cartoons
nekschot
hirsch ballin
tweede kamer
kritiek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi