Syrië krijgt Golanhoogte terug

buitenland
99
21 mei '08
Gesprekken De Syrisch-Israëlische gesprekken van destijds strandden hierdoor in 2000.

Syrië heeft van Israël de toezegging gekregen dat het de Golanhoogte, die Israël sinds 1967 bezet houdt, terugkrijgt. Die belofte is tijdens recente indirecte gesprekken tussen de twee naties gedaan

Dit zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem woensdag op bezoek in Bahrein. De indirecte gesprekken zijn op initiatief van de Turkse diplomatie op gang gebracht. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde woensdag berichten dat het via indirecte gesprekken bemiddelt tussen Israël en Syrië.
Beide partijen willen die volgens Ankara voortzetten "met een open geest en met goede wil".

Verzekering Israël heeft al eerder beloofd de Golan terug te geven. Dit is niet nieuw volgens Muallem. De toenmalige Israëlische premier Yitzhak Rabin gaf in 1993 de mondelinge verzekering dat Israël zich volledig uit de bezette Golan zal terugtrekken, ook van de Syrische oevers aan de oostkant van het Meer van Galilea. Rabins opvolgers hebben dit nooit zo duidelijk tegengesproken, maar evenmin schriftelijk vastgelegd, laat staan uitgevoerd.

Gesprekken De Syrisch-Israëlische gesprekken van destijds strandden hierdoor in 2000. Maar zij zijn dankzij het Turkse initiatief hervat. De Syrische jurist en adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken Riad Daoudi is al enkele dagen in Turkije en leidt de Syrische delegatie volgens diplomatieke bronnen in Damascus. Hij heeft volgens die bronnen nog niet met Israëlische onderhandelaars zelf gesproken.

© MAROKKO.NL 2008
midden oosten
israel
syrie
golanhoogte
turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi