‘Moeder wilde zelfmoord van zoon voorkomen’

algemeen
0
22 mei '08
Buurvrouw Jamila bevroedde het ergste toen ze Youssef en zijn moeder boven ruzie hoorde maken.

Het raam stond open. ,,Hij wilde springen en zijn moeder probeerde hem tegen te houden,’’ zegt ze een dag na het familiedrama in de Korte Bajonetstraat in de Rotterdamse volksbuurt het Oude Westen. De 66-jarige moeder en haar 31-jarige zoon Youssef stortten echter van drie hoog naar beneden. Reanimatie hielp niet meer, binnen enkele minuten waren ze dood.

Vlak voordat de moeder naar beneden viel, rende Jamila de trappen van de portiekwoning op en probeerde het huis binnen te komen. De deur zat op slot. Een paar tellen later stond ze al weer beneden. Twee lichamen liggen dan bewegingsloos op straat. ,,Mijn oppas zag de moeder vallen. Ze hield zich nog even vast. Een seconde. Daarna zag ze Youssef springen.’’

Jamila kent de familie goed, ze is al zeventien jaar hun buurvrouw. Youssef zou met zichzelf in de knoop zitten. ,,Hij slikte medicijnen.’’ Andere buurtbewoners zeggen dat hij psychische problemen had. Hij leefde volgens hen een teruggetrokken bestaan en had maar weinig vrienden, aldus Ad.nl.

Bloemen en kaarsen liggen een dag later op de plekken waar 24 uur geleden de twee lichamen op straat lagen. Groepjes buurtgenoten bespreken de dood van de moeder en haar zoon. Familieleden lopen af en aan bij de woning. De kapper op de begane grond, onder het huis, heeft de stoep ’s ochtends schoongemaakt en zo geprobeerd de sporen van het familiedrama weg te spoelen. Zijn zaak is voor twee dagen gesloten. ,,Uit respect..’’

Het gezin was bekend in het Oude Westen. ,,Ze wonen al heel lang in deze buurt,’’ zegt Winston, eigenaar van de tabakszaak Jessy’s coffee tobacco aan de 1e Middellandstraat. Omar, de jongste zoon van de familie, werkt in de winkel als bedrijfsleider.

Zo ook op de dag dat zijn moeder en broer de dood vonden. De winkel was net dicht toen Omar naar het huis van zijn ouders liep. ,,Hij kwam er zo in,’’ zegt Winston over het straatbeeld met de twee zielloze lichamen. Ook de vader was niet thuis op het moment dat zijn vrouw en zoon de dood vonden.

,,Iedereen kende Omar. Hij werkt hier al een jaar of zeven. Het is verschrikkelijk, iedereen vraagt er naar,’’ zegt Winston. Omar belde hem gedurende de dag nog. ,,Vanmorgen maakte hij zich druk over wie de zaak zou open doen. Dat is Omar.’’ Inmiddels is de jongste zoon verhoord door de politie en is hij langs geweest bij het Marokkaanse consulaat. Volgens islamitisch gebruik worden de lichamen begraven in het geboorteland.

De politie wil nog altijd geen mededelingen doen over de toedracht van het drama.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2008
rotterdam zelfmoord korte bajonetstraat oude westen omar marokkaan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi