'Marokkaanse minister ontkent bestaan namenlijst'

buitenland
0
22 mei '08
Aynan vindt dat ouders geheel vrij moeten zijn zelf een naam voor hun kind te kiezen.
De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Chakib Benmoussa heeft dinsdag in het parlement ontkend dat lijsten worden gehanteerd, waaruit Marokkaanse ouders verplicht een naam moeten kiezen. ‘Verbijsterend’, vindt het Haarlemse raadslid (PvdA) Moussa Aynan ‘deze ontkenning van de werkelijkheid’.

‘Ik heb de namenlijsten thuis liggen, compleet met een stempel van het koninkrijk Marokko’. Aynan stuitte vorig jaar bij de aangifte van de geboorte van zijn zoon Zacaria op een gemeenteambtenaar die hem de verplichte namenlijst onder de neus schoof. Zacaria met een c stond niet op de lijst. Zakaria met een k zou wel door Marokko worden geaccepteerd.
Aynan vindt dat Nederlands-Marokkaanse ouders geheel vrij moeten zijn zelf een naam voor hun kind te kiezen en begon een actie tegen het gebruik van de namenlijst door Nederlandse gemeenten. Hij stelde dat in een ‘globaliserende wereld met een groeiend aantal huwelijken en vervagende grenzen’ een beperkte ‘strikt Arabisch-nationalistische’ lijst niet te handhaven is. Christelijke namen worden helemaal niet geaccepteerd, zei hij. En Berber-namen in beperkte mate, aldus Volkskrant.nl.

In juli bood hij zijn petitie aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag aan. Deze legde uit dat christelijke namen inderdaad onacceptabel zijn, want in strijd met de Marokkaanse wet. In september kreeg Aynan de steun van de Tweede Kamer, die de verspreiding van de namenlijsten door Nederlandse gemeenten wil verbieden.

Aynans actie kreeg ook aandacht in Marokko. Op vragen van een parlementslid antwoordde minister Benmoussa dat ‘ouders vrij zijn in het kiezen van voornamen’. Als enige voorwaarden noemde hij dat maximaal twee voornamen mogen worden gebruikt, de naam een Marokkaanse karakter moet hebben en niet mag verwijzen naar een dorp, stad of stam. Over de politieke betekenis van de ontkenning tast Aynan in het duister. ‘Ik heb geen idee wat de minister beoogt.’
© MAROKKO.NL 2008
chakib benmoussa marokko moussa aynan namen pvda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi