200 arrestaties na rellen Anderlecht

buitenland
399
24 mei '08
Rond middernacht keerde de rust in Anderlecht weer na een vijftal uren onrust.

 Zo'n 150 agenten stonden in voor het uiteenhouden van de Anderlechtsupporters en de allochtone jongeren. Uiteindelijk werden zo'n 200 mensen opgepakt.

Een groep Anderlechtsupporters heeft een wagen aangevallen waarin enkele allochtonen zaten. De wagen werd bekogeld met stenen en allerhande voorwerpen en de kofferruimte werd opengemaakt en zowat leeggehaald. Twee inzittenden, beiden jongemannen, raakten gewond, aldus Demorgen.be.

Dit gebeurde na een periode van relatieve kalmte. Ook op het De Lindeplein zijn de gemoederen opnieuw verhit geraakt. Een grote groep Anderlechtsupporters probeerde via de Processiestraat naar het metrostation Sint-Guido te trekken, maar stootte daarbij op de politie. De agenten werden bekogeld met stenen, bierflesjes en dranghekkens en moesten verschillende charges uitvoeren. Daarbij werd het waterkanon opnieuw ingezet. Beide groepen staan tegenover elkaar, maar tot een echte clash komt het niet.

De hele avond werden al arrestaties verricht, momenteel zo'n 200. Het overgrote deel van die arrestanten zou van allochtone origine zijn. Alleen al in de Wayezstraat werden 80 jongeren, onder wie ook een aantal meisjes, in de boeien geslagen.

De groep allochtone jongeren die op het Dapperheidsplein had verzameld, bekogelde de politie met stenen. Minstens één agent raakte daarbij gewond. Voorts werd ook een bushokje aan diggelen geslagen, enkele auto's beschadigd en moesten de vitrines van enkele winkels eraan geloven. Volgens de politie werd ook de brandweer al aangevallen. 

Kort na 19 uur waren al enkele opstootjes op te merken tussen Anderlechtsupporters en de aanwezige politie. De supporters proberen vanop het De Lindeplein een grote groep allochtonen te bereiken, die zich verzameld hebben aan het metrostation Sint-Guido.

De politie poogde de groepen uit elkaar te houden, onder andere door charges met paarden. Even leek dat te lukken, maar om 20 uur was het opnieuw raak en raakyen Anderlechtsupporters slaags met de politie.

Toen een sproeiwagen van de politie in de richting van het Sint Guido-metrostation trok, grepen de supporters dat aan om de Noord-Afrikaanse jongeren aan het metrostation te proberen aanvallen. De politie te paard heeft daarop een charge uitgevoerd tegen de supporters en hen teruggedreven naar het De Lindeplein. Ook de sproeiwagen en pepperspray werden daarbij ingezet. Er is heel wat schade aangericht aan het straatmeubilair.

Naar aanleiding van de rellen in Anderlecht laat de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB niemand meer uitstappen in vier metrostations op lijn 1. Volgens de MIVB gebeurde dat op vraag van de politie. Het gaat om de stations Jacques Brel, Aumale, Sint-Guido en Veeweyde.

© MAROKKO.NL 2008
anderlecht marokkanen allochtonen hooligans rellen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi