'KLM verplaatst CDA'er na klacht moslima'

algemeen
130
24 mei '08
Het Amsterdamse gemeenteraadslid Lex van Drooge is onlangs tijdens een KLM-vlucht van Istanboel naar Amsterdam verzocht elders in het vliegtuig plaats te nemen.

De moslima die naast hem zat had bezwaar tegen om naast een man te zitten. Het raadslid was met een groep Amsterdamse collega-politici op werkbezoek geweest in de Turkse miljoenenstad, aldus de Telegraaf. "Aan het begin van de terugreis werd mij door een stewardess verzocht elders in het vliegtuig plaats te nemen. Later bleek dit op verzoek van mijn oorspronkelijke buurvrouw met hoofddoek", zegt Van Drooge.

"Uiteindelijk ging ik er qua plaats wel op vooruit, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Blijkbaar weten we niet goed hoe we met dit soort situaties, die gelukkig slechts incidenteel voorkomen, om moeten gaan", aldus de CDA'er.

Het opmerkelijke verzoek van de alleen reizende moslima, die zelf geen woord richtte tot Van Drooge, is tijdens de vlucht voor andere passagiers onopgemerkt voorbijgegaan. Toch blijft de Amsterdammer verbaasd over de gang van zaken en heeft er "een beetje een naar gevoel" aan overgehouden. "Natuurlijk heb ik ook wat rond gebeld. En bij Turkse vliegmaatschappijen hebben ze niet gehoord van aparte klassen voor mannen en vrouwen." Een woordvoerster van de KLM kan het verhaal niet bevestigd krijgen bij het betrokken cabinepersoneel. Er is volgens haar geen specifiek beleid voor dergelijke cultureel of religieus geïnspireerde verzoeken. Wel zegt ze dat de crew rekening houdt met speciale verzoeken van passagiers. " Als het mogelijk is, dan doen we dat. En als het niet mogelijk is, dan niet." Waarom dan niet aan de vrouw zelf een andere plaats is aangeboden, is niet duidelijk. "Dat had ook gekund", erkent de KLM-zegsvrouw. Het is het zoveelste incident in korte tijd waarbij de religieuze gevoeligheid van sommige moslims voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt. Vorige week werd cartoonist Gregorius Nekschot gearresteerd, vastgezet en verhoord op verdenking van aanzetten tot haat tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Ook bleek eerder deze week dat een aantal moslims in Almere aanstoot had genomen aan de korte broek van stratenmakers. En donderdag werd bekend dat het gemeentehuis van Huizen op verzoek van islamitische mannen schilderijen had verplaatst, waarop abstracte halfnaakte figuren te zien waren.

© MAROKKO.NL 2008
klm
moslima
amsterdam
gemteenteraadslid
cda
lex van drooge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi