Familie: moord was toch eerwraak

algemeen
77
25 mei '08
Volgens Raife Boral werd Serdar door zijn familie onder druk gezet om zijn ex-vrouw weer voor zich te winnen.

De moord op de 24-jarige Turks-Koerdische rechtenstudent in Alkmaar in juni vorig jaar, was wel degelijk eerwraak. Dat zeggen familieleden en bekenden van het slachtoffer, onder wie haar moeder, vandaag in NRC Handelsblad. Deskundigen delen die conclusie, aldus Nrc.nl.

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) verzekerde in maart de Tweede Kamer dat er geen aanwijzingen voor eerwraak waren. De politie zou terecht hebben gehandeld volgens het ‘protocol huiselijk geweld’. Een onafhankelijk onderzoek, waarvoor de PvdA pleitte, wees hij van de hand.

Zeynep Boral werd vorig jaar doodgeschoten door haar neef Serdar van wie ze na een huwelijk van vier jaar was gescheiden. De man schoot vervolgens zichzelf dood.
De moeder van het slachtoffer, Raife Boral, had de politie gewaarschuwd dat er sprake was van een eerprobleem. De politie bevestigt dit. „De opmerkingen van de moeder zijn indertijd niet nader onderzocht. Wat wij zagen, waren twee mensen die problemen hadden puur vanwege een slecht huwelijk”, aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens Raife Boral werd Serdar door zijn familie onder druk gezet om zijn ex-vrouw weer voor zich te winnen. Een vriendin van Zeynep zegt gehoord te hebben hoe zij telefonisch door haar ex-man werd bedreigd. Een biljartvriend vertelt dat Serdar erg leed onder het vertrek van zijn vrouw: „In deze cultuur kan een vrouw niet zomaar van een man scheiden. Dan moet je maatregelen nemen.” Ook sociaal antropoloog Martin van Bruinessen zegt dat het „wel degelijk een eremoord betreft. En wel van een type waarvan we er meer kunnen verwachten en waarop we voorbereid moeten zijn”. Eerwraakexpert Sezai Aydogan vindt dat de politie de signalen van de moeder serieuzer had moeten nemen: „Ze hebben het gevaar onderschat.”

© MAROKKO.NL 2008
raife boral zeynep boral eerwraak turks
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi