Rust voorlopig wedergekeerd in Brussel

buitenland
399
25 mei '08
Zaterdag werd elke allochtone jongere die niet alleen was, meteen preventief opgepakt.

In Anderlecht is de rust weergekeerd. Vrijdagavond werden daar 200 relschoppers een tijdlang opgepakt. Zaterdag werden 130 mensen preventief opgepakt. Maar zondag bleef alles rustig.
Vorige vrijdag werd een echte veldslag uitgevochten in die buurt rond het metrostation Sint-Guido. Veertien 14 politiemensen en 12 vechtjassen raakten gewond. Er was heel wat glasschade, onder meer bij enkele winkeliers, aan geparkeerde wagens en in het metrostation zelf. Bijna 200 relschoppers werden door de politie meegenomen voor verhoor.

Zaterdag werd elke allochtone jongere die niet alleen was, meteen preventief opgepakt vanwege het overtreden van het samenscholingsverbod. Zo werden 130 jongeren administratief opgepakt, waarvan vier gerechtelijk. Maar zondag was er zowat geen mens te zien. Toch waren zowel de lokale als de federale politie discreet aanwezig en klaar om in te grijpen indien nodig.

Burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) gelooft dat de rust in zijn gemeente is weergekeerd. Hij wil een herhaling absoluut voorkomen, want de rellen hebben handenvol geld gekost aan ordediensten.

Ook de buurtbewoners herademen, maar zijn nog steeds niet gerustgesteld. Veel mensen durven na 8 uur 's avonds niet meer buiten komen, en bijna niemand wil praten uit schrik voor represailles. Toch doen heel wat bewoners inspanningen om de gemoederen te bedaren, zo zagen we een huis met een spandoek met de boodschap "Un poing ça vaut rien, un calin ça fait du bien." Of: "Een vuistslag dient tot niets, een omhelzing doet deugd."

De leiders van de harde kern van Anderlechtsupporters roepen de fans op om niet meer op de provocaties van de allochtonen in te gaan. De bewuste blog die oproept tot rellen is door de politie van het net gehaald, maar er zou nu een nieuwe blog zijn die uitnodigt tot meer geweld, volgende vrijdag. Als er echter geen enkele Anderlecht-supporter komt opdagen, is er ook niemand om amok mee te maken, zo vinden enkele Anderlechtfans, aldus Brusselnieuws.be.

Hoe dan ook wordt het in de buurt bang afwachten wat er volgende vrijdag al dan niet gebeurt.

© MAROKKO.NL 2008
allochtonen brussel anderlecht rellen hooligans
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi