Krakers gooien ruiten in bij Job Cohen

algemeen
28
26 mei '08
Bij de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen zijn zondagnacht acht ruiten vernield.

Bij het stadhuis zijn volgens de politie negen ramen ingegooid. De daders hebben naar eigen zeggen gehandeld uit woede over de ontruiming van vier kraakpanden in de Eerste Oosterparkstraat zaterdag. Op de website indymedia.nl wordt onder de kop 'Schervengericht in Amsterdam' de motivatie toegelicht. De politie meldde maandag overigens een groot aantal wapens te hebben gevonden in de ontruimde panden, aldus Dag.nl.

Volgens de politie toog een groep van ongeveer zeventig krakers en sympathisanten zondagnacht naar de ontruimde panden. Daar werd bewakingspersoneel uitgejoeld en met verfbommetjes bekogeld. Vervolgens werd gang gezet naar de ambtswoning van Cohen aan de Herengracht en naar het stadhuis aan de Amstel.

Cohen liet maandag weten het krakersgeweld onacceptabel te vinden. Hij zei bezorgd te zijn over het toenemende geweld door krakers. Volgens de politie lagen de ontruimde panden vol met wapens, maar de krakers zelf blijven ontkennen. Job Cohen
51 aanhoudingen
Bij de ontruiming van de kraakpanden zaterdag werden 51 krakers aangehouden. Van hen zitten er maandagochtend nog acht vast. De politie laat weten op een flinke partij wapens te zijn gestuit in de kraakpanden. Het gaat om honkbalknuppels, een houten slagvoorwerp met spijkers, een gaspistool, pepperspray, scherpe munitie, een ploertendoder, een boksbeugel, vlindermessen, een klewang en een schietpen. In alle panden, elk met meerdere woningen, werden volgens de politie wapens aangetroffen.

Cohen liet zaterdag weten dat de ontruimingen al op stapel stonden, maar dat die met voorrang plaatsvonden na een uit de hand gelopen feestje in de nacht van vrijdag op zaterdag. Agenten die vanwege geluidsoverlast poolshoogte kwamen nemen, zouden met flessen en glazen zijn bekogeld. Kakers overwegen procedure
Er woonden veertig tot vijftig mensen in de 28 appartementen in een rij van zeven gekraakte panden, liet een woordvoerder van de krakers zaterdag weten. Het gaat om het zogenoemde Citex-blok, dat zestien maanden geleden werd gekraakt. Volgens de krakers zou de Amsterdamse rechtbank deze week uitspraak doen over een van de panden.

De bewoners denken de zaak te kunnen winnen, omdat de vergunningen voor het pand nog niet rond zijn. De ontruimingen zijn volgens de woordvoerder wellicht illegaal en de krakers zouden daarom overwegen een procedure aan te spannen.

© MAROKKO.NL 2008
job cohen amsterdam krakers burgemeester stadhuis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi