Imambond zet vraagtekens bij aanhouding Nekschot

algemeen
18
27 mei '08
Het kabinet-Balkenende is banger voor kritiek op de islam dan de Nederlandse moslims.

Voor de derde keer blijken die veel weerbaarder dan de overheid veronderstelt. Nu zet weer de Marokkaanse Imambond vraagtekens bij de aanhouding van Gregorius Nekschot, ondanks diens harde spotprenten over moslims.

‘Zeker als het echt alleen om die cartoons gaat, vind ik de arrestatie opvallend’, zegt voorzitter Yassin Elforkani vandaag in deze krant. ‘Debat is gezond, daarbij mag je alles zeggen.’ De jonge imam vindt dat de vrijheid van meningsuiting voorop moet staan. Hoever iedereen mag gaan in het debat is volgens Elforkani een kwestie van ‘fatsoen’, en niet iets voor de rechter, aldus Depers.nl.

Eerder al haalden moslims hun schouders op over de film Fitna en over een schilderij met blote borsten in een stadhuis. Daarmee is hun houding een stuk laconieker dan die van de overheid.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) steunde het besluit van het Openbaar Ministerie om Nekschot met tien man te arresteren, vanwege het beledigende en discriminerende – voor moslims en zwarten – karakter van diens cartoons. Dat besluit past in een trend. Zo probeerde het kabinet Geert Wilders ervan te weerhouden om diens anti-Koranfilm Fitna te maken, uit angst voor rellen en aanslagen. Moslims reageerden juist heel mild: er ging geen enkele auto de fik in.

Hetzelfde scenario is te vinden op lokaal niveau. Onlangs protesteerde de Turkse moskee Selimiye Camii in Huizen. Het gemeentehuis had een kunstwerk met blote borsten verwijderd omdat islamitische inwoners aanstoot namen. Onzin, aldus de moskee. ‘De moslims in Huizen is helemaal niets gevraagd, de moslims in Huizen hebben niet geklaagd en de moslims in Huizen zijn niet zo kleinzielig dat ze aanstoot nemen aan elke kunstuiting die ze thuis niet zelf zouden ophangen’, meldde een woordvoerder aan het plaatselijke nieuwsblad.

Voor Elforkani is zijn opvatting een logische zaak. ‘Je leeft in een bepaalde omgeving waar afspraken zijn gemaakt. Daar moet de Imambond een standpunt over innemen. Bijvoorbeeld dat de vrijheid van meningsuiting een kernwaarde is van de Nederlandse samenleving. Daar hebben eerdere generaties voor gestreden.’

© MAROKKO.NL 2008
nekschot hirsch ballin yassin elforkani cartoons
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi