'Brusselse politie beschuldigd van racisme'

buitenland
26
27 mei '08
De politie van de zone zuid in het Brussels Gewest zegt dat er nieuwe gewelddadige confrontaties op til zijn in Anderlecht.

 Die zouden volgens hun aanwijzingen woensdag of vrijdag kunnen plaats vinden. Mensen die niet in de betrokken wijken moeten zijn, krijgen de raad om er weg te blijven.

De burgemeester van Anderlecht, Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), stelt inmiddels dat het nog "voorbarig en zelfs gevaarlijk" is om de ordediensten te beschuldigen van racisme tijdens hun interventie van vorige week. De beschuldigingen zorgen ervoor dat het klimaat van wantrouwen in Brussel blijft bestaan, terwijl er net "kalmte en bedaring" nodig is, aldus de burgemeester.

Tijdens het afgelopen weekend werd gemeenteraadslid van Ecolo André Drouart publiekelijk ondervraagd over de reden waarom de politie bijna uitsluitend allochtone jongeren had opgepakt tijdens de incidenten. In totaal waren 193 van de 194 arrestanten allochtone jongeren. Voorzitter van de organisatie Mouvement contre le Racisme, l'Antisémitisme et la Xénophobie (MRAX), Radouane Bouhlal, beschuldigde de gemeente Anderlecht van het op een grove manier minimaliseren van het racistische karakter van de incidenten, aldus Hln.be.

"Het is geen zaak van het ene kamp voor te trekken ten opzichte van het andere. De daders van het geweld zullen worden vervolgd op basis van concrete elementen die de autoriteiten ter beschikking hebben", aldus de burgemeester. Volgens Van Goidsenhoven is het belangrijk om zich juist en krachtdadig te tonen ten opzichte van diegenen die in de fout zijn gegaan. "Men kan zich vragen stellen en verbaasd zijn, maar ik verkies om te wachten met de agenten, die zelf het slachtoffer waren van de agressies, te beschuldigen", stelt de burgemeester, die de tijd wil nemen om te analyseren in welke context de interventies werden gedaan.

© MAROKKO.NL 2008
brussel anderlecht rellen allochtonen hooligans
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi