OM onderzoekt alsnog moord op Turkse vrouw

algemeen
77
27 mei '08
Hirsch Ballin stelde in maart nog dat er geen aanwijzingen voor eerwraak waren.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt toch of de moord op de 24-jarige Turkse vrouw op het station van Alkmaar in juni vorig jaar, eerwraak was. Dat zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer. In maart weigerde Hirsch Ballin nog de kwestie te laten onderzoeken, aldus Depers.

De 24-jarige Turks-Koerdische rechtenstudent Zeynep Boral was na vier jaar huwelijk gescheiden van haar echtgenoot, haar neef Serdar. Die accepteerde de scheiding, die twee weken daarvoor officieel was geworden niet en schoot Boral dood op het station van Alkmaar. Daarna beroofde hij ook zichzelf van het leven.

Hirsch Ballin stelde in maart nog dat er geen aanwijzingen voor eerwraak waren. De politie zou het misdrijf volgens Hirsch Ballin terecht hebben behandeld als huiselijk geweld. Een onafhankelijk onderzoek, waar de PvdA voor pleitte, wees hij toen nog van de hand.

Familieleden en vrienden van het slachtoffer en deskundigen stelden zaterdag in NRC Handelsblad dat het wel om eerwraak ging. Het verlaten van een man door een vrouw is om culturele redenen niet acceptabel, stelde een vriend van de moordenaar in de krant. Hij zou dan maatregelen moeten nemen.

Hirsch Ballin sprak dinsdag in reactie op vragen van de PvdA van een 'afschuwelijke moord op een geëmancipeerde vrouw'. Hij stelde het 'aangrijpende artikel' in het dagblad te hebben gelezen en zei zijn steun toe voor een onderzoek naar de zaak. Het OM is daar inmiddels mee begonnen. Wanneer het onderzoek wordt afgerond, is onbekend.

© MAROKKO.NL 2008
hirsch ballin eerwraak turks moord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi