Berbernamen nog steeds strijdpunt in Marokko

algemeen
208
27 mei '08
In Marokko werden tussen 2003 en 2007 achttien berbernamen geweigerd door lokale autoriteiten.

Dat zeggen berberactivisten dinsdag in het Arabischtalige dagblad Al-Jarida Al-Ula ('De eerste krant'). De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken ontkent ondertussen het bestaan van een namenlijst zoals die nog in de jaren negentig werd gehanteerd, ook op Marokkaanse consulaten in Nederland.

Volgens de Marokkaanse wet zijn voornamen verboden die „niet-Marokkaans zijn, bestaan uit een achternaam, een stam- of stadsnaam of meer voornamen of ingaan tegen de goede zeden of de openbare orde”. Volgens berberactivist en onderzoeker Ahmed Assid is bij de berbernamen die geweigerd werden, geen enkele aanwijzing te vinden dat deze schadelijk zouden zijn voor de goede zeden.

„Het zijn namen die maan of ster betekenen of van vroegere grootheden zijn, zoals Ayyour, Amnar, Noumidia of Jouba.” 'Ayyour' ('Maan' in het berbers) is volgens een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken verboden omdat dit in het Arabisch het mannelijke geslachtsdeel aangeeft. Volgens Assid is dat echter een ander woord, 'ayr'.

In de jaren negentig hanteerden de Marokkaanse autoriteiten een lijst met toegestane voornamen. Ook Marokkaanse consulaten, bijvoorbeeld in Nederland, gebruikten de lijst. In 2003 werd deze afgeschaft. „Wel communiceren wij namen die de rechter heeft verboden aan lokale afdelingen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Volgens Assid zijn de criteria ondoorzichtig. „Sommige namen zijn in de ene regio toegestaan en in de andere niet”, zegt Assid. „Zolang de overheid op grond van onzinnige argumenten namen verbiedt, ontneemt ze mensen de vrijheid van naamkeuze.” Als ouders naar de rechter stappen, krijgen ze meestal erkenning voor de gekozen naam, maar dat kan jaren duren.

Niet alleen berbernamen zijn de afgelopen jaren geweigerd. Ook buitenlandse namen, zoals Egyptische namen en westerse namen als Jean en Sophia, kwamen niet door de keuring.

Het Koninklijk Berberinstituut in Marokko publiceert binnenkort een boekje met berbervoornamen en hun betekenis.

© MAROKKO.NL 2008
marokko
berbernamen
berberactivisten
geweigerd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?