Oranje wint uitzwaaiduel simpel

sport
20
1 jun '08
Nederland hoefde zich zondag niet uitermate in te spannen tegen Wales.

Het laatste oefenduel in aanloop naar het EK werd simpel omgezet in een 2-0 overwinning. Na een vrij moeizaam eerste halfuur zette Arjen Robben Oranje in de 35e minuut op voorsprong. Niet geheel toevallig demarreerde de middenvelder met de meeste diepgang op het juiste moment, nadat de bal pardoes in de vrije ruimte was gevallen.

Tot dat moment had Nederland wel een overwicht, maar weinig kansen. Vrijwel alle doelpogingen kwamen van Wesley Sneijder, de man die links èn rechts dynamiet in de benen heeft, aldus VoetbalPrimeur.nl

Van Basten had vastgehouden aan de lijn van de vorige wedstrijd en stelde waar mogelijk offensieve spelers op. Als de schijn niet bedriegt spelen straks in Zwitserland tegen Italië dezelfde elf als die begonnen tegen Wales. Dat betekent puur 'voetbal' achter diepe spits Ruud van Nistelrooy, met de artiesten Rafael van der Vaart, Robben en Sneijder.

De bondscoach kiest daarmee voor de wellicht leukst denkbare variant. Of het de verstandigste is zal straks ongetwijfeld worden gemeten aan de hand van het resultaat tegen de Italianen. Het offensieve drietal moet bij balverlies direct omschakelen, om de mensen er achter niet in de problemen te brengen. Of dat allemaal kan, blijkt pas als het er echt om gaat.

De sterren van Oranje staan voorin en op het middenveld. Meer terug vindt men geen spelers van Madrid of Arsenal. Desondanks kreeg Nederland in de voorgaande kwalificatiewedstrijden weinig treffers tegen. Ook in de laatste drie oefenduels (Oekraïne, Denemarken, Wales) was er maar één tegentreffer.

In het tweede deel sloeg Van Basten aan het experimenteren. Zo kwamen onder anderen Dirk Kuyt en Nigel de Jong voor Orlando Engelaar en Demy de Zeeuw. Het leidde even tot meer spektakel, ook al omdat de Welshmen naar adem begonnen te happen.

Sneijder vergrootte de feestvreugde door in de 54e minuut te scoren uit een vrije trap, 2-0. Kansjes waren er daarna nog wel voor Robben en Kuyt, maar verdere treffers bleven uit. In de slotfase spatte een schot van Jan Vennegoor of Hesselink nog uiteen op de vuisten van de doelman van Wales.

© MAROKKO.NL 2008
nederland
oranje
ek
wales
uitzwaaiduel
arjen robben
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi