'Nova heeft onjuist bericht over machtsovername NMO'

algemeen
11
2 jun '08
Op twee punten haalt de NMO haar gelijk niet.

Tv-programma Nova heeft onjuist en tendentieus bericht over een vermeende machtsovername van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) door radicale moslims, aldus de Raad voor de Journalistiek, naar aanleiding van een klacht van de moslimomroep tegen Nova, aldus Depers.nl.

Radicale moslims hebben de macht overgenomen, berichtte Nova eerder dit jaar. De makers van het programma lieten alleen mensen aan het woord die zich in een conflictsituatie met de NMO bevinden en voerden enkelen van hen ten onrechte op als objectieve bronnen, stelt de Raad voor de Journalistiek. Nova had op z’n minst uiteen kunnen zetten hoe de programmering van de moslimomroep tot stand komt, is het oordeel. ‘Door dit na te laten en enkel subjectieve bronnen aan het woord te laten, biedt de berichtgeving weinig tot geen ruimte voor een ander oordeel dan dat de hiervoor bedoelde indruk feitelijk juist is.’

Het programma heeft volgens de Raad de grenzen overschreden van ‘hetgeen – gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid – maatschappelijk aanvaardbaar is’.

Op twee andere punten haalt de NMO haar gelijk niet. De berichtgeving over een aantal bestuursleden van de NMO had weliswaar minder ongenuanceerd naar voren kunnen worden gebracht, maar volgens de Raad is niet onaannemelijk dat de huidige bestuursleden als conservatief kunnen worden aangemerkt.

Verder klaagde de NMO dat de omroep onvoldoende in de gelegenheid is gesteld om te reageren op de inhoud van de uitzending. De Raad verklaart deze klacht ongegrond. Het kan Nova volgens de Raad niet worden verweten dat de NMO niet adequaat gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om te reageren.

© MAROKKO.NL 2008
nova nmo journalistiek moslims radicaal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi