Voedselcrisis besproken

economie
2
3 jun '08
Volgens de FAO kan niet langer ontkend worden dat er langdurig te weinig in de landbouw is geïnvesteerd.

Ongeveer veertig regeringsleiders en staatshoofden komen vanaf dinsdag bijeen in de Italiaanse hoofdstad Rome voor de top van de FAO, de landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De top duurt tot en met donderdag en staat in het teken van de voedselcrisis in de wereld.

Volgens een document dat de FAO heeft voorbereid, moet de top ,,urgente en concrete maatregelen nemen om de thema’s honger en ondervoeding aan te pakken’’, vooral gelet op de snel stijgende voedselprijzen, het gebrek aan landbouwgrond en water, de klimaatverandering, de gestegen energieprijzen en de groei van de wereldbevolking.

Volgens de FAO kan niet langer ontkend worden dat er langdurig te weinig in de landbouw is geïnvesteerd. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties deelt die mening. Ban riep maandag op tot forse investeringen in de landbouw. Hij zei dat als de voedselcrisis niet op de juiste wijze wordt aangepakt, dit ten koste zou kunnen gaan van onder meer de economische groei en vooruitgang op sociaal gebied.

De internationale organisatie Oxfam stelt dinsdag in een rapport dat 14,5 miljard dollar (9,3 miljard euro) extra nodig is ter verhoging van de onmiddellijke hulp aan 290 miljoen arme mensen die slachtoffer dreigen te worden van de stijgende voedselprijzen. ,,We zien bij Oxfam de negatieve invloed van hogere voedselprijzen op de armen, die nu al meer dan de helft van hun inkomen aan voedsel besteden en die lijden onder de klimaatverandering’’, aldus Barbara Stocking van Oxfam.

© MAROKKO.NL 2008
rome
voedselcrisis
maatregelen
voedselprijzen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?