Tsjechië zo goed als uitgespeeld

0
17 jun '00

BRUGGE - Het moet wel heel raar lopen wil Tsjechië volgende week nog actief zijn op het EK. Zes dagen nadat de ploeg was geveld door een onterechte strafschop van Oranje kreeg het vrijdagavond in Brugge tegen Frankrijk een penalty cadeau.

Het mocht niet baten. Wereldkampioen Frankrijk onderstreepte met een overwinning van 2-1 de ambities voor de Europese titel en zit in groep D in een zetel.

In de voorbereiding van de Tsjechen op het duel met de wereldkampioen speelden een Italiaanse arbiter en een Nederlandse international een hoofdrol. Het snerpende fluitje van Collina en de acteertalenten van Ronald de Boer overschaduwden de vraag hoe en of de Fransen te stoppen waren.

Aangeslagen spelers treurden nog dagen na over de door Frank de Boer benutte strafschop en Tsjechische politici geloofden heilig in de complottheorie. Wat hen betreft was de Europese eenwording van de baan. Zo liet Tsjechië zich namelijk niet door het westen van Europa behandelen.

De politieke doemdenkers werden in de 35e minuut van het duel van de Fransen ontmaskerd. Aanvoerder Deschamps van de wereldkampioen duwde de doorgebroken Nedved nog voor het strafschopgebied van de Fransen in de rug. De fraaie duik van de vedette van de Tsjechen eindigde ver achter de kalklijn van de zestien meter.

Na overleg met de grensrechter wees scheidsrechter Poll uit Engeland resoluut naar de stip. Poborsky benutte het buitenkansje en maakte vanaf elf meter de snelle openingstreffer van Henry ongedaan. Aan de treffer van de spits van Arsenal ging een enorme fout van verdediger Gabriel vooraf. Hij verspeelde nonchalant de bal aan Henry die zijn vrije weg naar het doel met een leep en doeltreffend puntertje beëindigde.

Het openingsdoelpunt was de beloning voor het betere spel dat de wereldkampioen in de beginfase etaleerde. Net als tijdens het met 3-0 gewonnen duel met de Denen onderstreepte Zidane zijn verlangen om als beste speler van het toernooi uit te groeien. Al strelend met beide voeten maakte de 27-jarige middenvelder zijn liefde voor de bal duidelijk.

De fraaie steekballen van Zidane waren slechts eenmaal aan Henry besteed. De aanvaller van Arsenal weigerde in kansrijke positie twee andere keren een voorzet van Zidane te verzilveren. Een poging van Anelka belandde in de 21e minuut in het zijnet.

De gebrekkige afronding van de Fransen hield Tsjechië in de wedstrijd en gaf de Tsjechen onder leiding van Nedved en Koller de gelegenheid het evenwicht in de aantrekkelijke wedstrijd te herstellen. Naast de benutte strafschop van Proborsky was Nemec voor rust ook nog dichtbij een doelpunt. Nedved kreeg de beste mogelijkheid namens de Tsjechen.

Hij verscheen in de 46e minuut vrij voor doelman Barthez. De nieuwe aanwinst van Manchester United redde bekwaam.

Bondscoach Lemerre van Frankrijk bracht Dugarry en Djorkaeff in de ploeg. De laatstgenoemde, spelend voor Kaiserslautern, mocht zich als goudhaantje laten kronen omdat hij in de zestigste minuut een voorzet van Deschamps achter de kansloze doelman Srnicek werkte: 2-1.

Een slotoffensief van de moegestreden Tsjechen leverde niet meer op dan een gemiste kans van Koller waardoor het EK volgende week zo goed als zeker van de vice-Europees kampioen van 1996 wordt beroofd.