Engelsen, steun Oranje!

sport
0
3 jun '08
Engelse voetbalfans die deze zomer EK-loos dreigen te blijven, kunnen net zo goed Nederland steunen.

„Wie beter dan de Nederlanders”, stelt the 5th of November, het creatieve bureau achter de campagne Just go Dutch. „Iedereen houdt van de Nederlanders met hun ontspannen natuur en hun totaalvoetbal dat zij in de jaren zeventig en tachtig hebben ontwikkeld. Net zoals wij, hebben zij de gewoonte op grote evenementen onder hun kunnen te presteren, hebben ze een leeuw op hun shirt, hebben zij een koningin en laten we eerlijk zijn: Ze hebben er geen bezwaar tegen om af en toe de Duitsers te verslaan”, vinden de bedenkers.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) zag de humor van de actie wel in en overhandigde maandagavond laat in Londen een speciaal T-shirt aan bedenker Jon Gledstone, aldus de Telegraaf. Zijn oranje voetbalshirt is getooid met de Nederlandse supportersnaam: Van Gledstone.

De campagne Just go Dutch heeft zijn eigen website (justgodutch.com). Daarop kunnen mensen een melige test invullen om te zien hoe Nederlands te zijn. Onder het motto A free Van for every fan krijgen Engelsen die het Nederlandse elftal een warm hart toedragen het Nederlandse voorvoegsel 'van' voor hun naam en een speciaal certificaat als eresupporters voor het EK.

Op de website komen nog filmpjes van jonge komedianten die laten zien How to go Dutch. Verder zullen er ansichtkaarten in bars in Londen worden verspreid met bijvoorbeeld de tekst God save both our queens.

„Het idee is puur begonnen als een grapje en om lol te hebben”, zegt Glenn O'Brien van the 5th of November. „Het was nogal deprimerend voor ons om in de aanloop naar een groot voetbaltoernooi geen team te hebben waar we ons achter konden scharen.” De keuze voor Nederland was snel gemaakt. „Duitsland en Frankrijk stonden sowieso niet op de lijst”, lacht O'Brien.

© MAROKKO.NL 2008
nederlands elftal
engelsen
aanmoedigen
just go dutch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi