Marokko sluit aan bij anti-terreuroperatie NAVO

buitenland
41
3 jun '08
Marokko heeft als eerste land in Noord-Afrika besloten mee te doen aan de anti-terreuroperatie van de NAVO in de Middellandse Zee, Active Endeavor.

Dat heeft NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer (foto) maandag meegedeeld nadat hij de overeenkomst met de Marokkaanse ambassadeur Menouar Alem had ondertekend.

In overleg tussen de militaire commandanten van de NAVO en Marokko zal de samenwerking nader worden uitgewerkt, aldus Trouw.nl.

Active Endeavor werd gestart na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Bij de operatie worden schepen in de Middellandse Zee gevolgd en begeleid om terroristische activiteiten af te schrikken. Ook niet-NAVO-lidstaten als Rusland, Oekraïne, Albanië en Israël werken er aan mee.

In Marokko zijn honderden veronderstelde islamitische extremisten opgepakt. Dat is gebeurd op grond van anti-terrorismewetten die in 2003 werden aangenomen nadat 45 doden waren gevallen bij een reeks aanslagen in Casablanca. In het land is ook een proces gaande tegen 27 verdachten van wie een aantal aanslagen zou hebben voorbereid op de scheepvaart in de Straat van Gibraltar.

© MAROKKO.NL 2008
marokko
anti-terreuroperatie
navo
middellandse zee
active endeavor
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi