Palestijnen boos over toespraak Obama

buitenland
115
5 jun '08
Barack Obama heeft gisteren de woede van Palestijnse leiders gewekt met zijn uitspraak dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël moet zijn.

Obama zei dat in een toespraak tot de belangrijke pro-Israël lobbygroep AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). „Israëls veiligheid is heilig en ononderhandelbaar”, bezwoor hij zijn gehoor. „Elke overeenkomst met het Palestijnse volk moet Israëls identiteit als joodse staat in stand houden met veilige, erkende en verdedigbare grenzen. Jeruzalem zal de hoofdstad van Israël blijven, en moet ongedeeld blijven.”

De Palestijnse president, Mahmoud Abbas, reageerde scherp afwijzend, meldt nrc.nl. „De hele wereld weet dat Oost-Jeruzalem in 1967 bezet werd. We zullen geen Palestijnse staat accepteren als Jeruzalem niet de hoofdstad is.” De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat Obama „alle deuren naar vrede heeft gesloten”.

Internationaal is Jeruzalem niet erkend als hoofdstad van Israël, ook niet door de Verenigde Staten. Ook is de Israëlische annexatie van het Arabische Oost-Jeruzalem niet erkend.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington herhaalde gisteren het standpunt van zijn regering dat het aan beide partijen is om het eens te worden over de uiteindelijke status van Jeruzalem.

© MAROKKO.NL 2008
barack obama
jeruzalem
hoofdstad
israël
palestijnen
woede
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi