'Soumaya zit 23 uur per dag op cel'

algemeen
0
6 jun '08
De familie van Soumaya voelt zich machteloos.

En heeft – behalve met haar advocaat en op één bezoekuur per week na – enkel contact met bewaarders. Soumaya S., de enige vrouwelijke terrorismeverdachte in Nederland, zit al tien maanden geïsoleerd op een speciale terroristenafdeling (TA).

Dat is uitzonderlijk in Nederland, bevestigen deskundigen. In normale gevangenissen mag een gedetineerde nooit langer dan twee weken in isolatie worden geplaatst. Dat is niet zonder reden.
De afzondering heeft zijn tol geëist, zo bleek tijdens openbare rechtszittingen. S. is 10 kilo afgevallen en heeft het psychisch zwaar. Momenteel staat zij terecht in een terreurproces: de Piranhazaak, die in hoger beroep wordt behandeld. Eind 2006 werd ze in eerste aanleg veroordeeld tot 3 jaar cel wegens het voorbereiden van terreuraanslagen. S. heeft het ten laste gelegde altijd ontkend, aldus Volkskrant.nl.

Vorige week heeft haar raadsman, Bart Nooitgedagt, minister Hirsch Ballin van Justitie per brief gevraagd haar isolement zo snel mogelijk te beëindigen. In de brief verwijst hij naar het rapport van het Europees Comité ter Preventie van Foltering (CPT). Het rapport refereert twee maal aan de detentieomstandigheden van S. Nederland wordt gevraagd welke maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat zij geïsoleerd zit. De regering heeft nog niet geantwoord.

‘Nederland heeft in het buitenland de mond vol over mensenrechten, maar laat in eigen land de gevangenen wegkwijnen’, zegt Nooitgedagt. Achter de schermen en in de rechtszaal vecht hij al maanden voor een humaner detentieregime. Maar bezwaarschriften noch verzoeken tot overplaatsing naar een normale vrouwengevangenis zijn volgens hem serieus in behandeling genomen. Tot dusverre weigeren het gerechtshof en het Openbaar Ministerie gebruik te maken van hun bevoegdheden om S.’ overplaatsing te gelasten.

In Nederland is er te ‘weinig rechterlijk activisme’, stelt de Rotterdamse hoogleraar strafrecht Paul Mevis. Rechters hebben volgens hem niet de neiging detentieomstandigheden kritisch te toetsen. ‘Dat zou wel eens wat harder mogen. Het CPT is veel kritischer.’

Het comité heeft ook algemene kritiek op de TA’s. Zo raadt het de regering aan plaatsing van gedetineerden regelmatig te evalueren op basis van duidelijke criteria en een veelomvattende risicotaxatie. Nu is louter de verdenking van betrokkenheid bij mogelijk terroristische activiteiten voldoende om iemand in een TA te plaatsen. Er wordt niet gekeken of de individuele gevangene werkelijk een gevaar vormt of van plan is te rekruteren voor de jihad.

Mevis wijst ook op het rapport van de Raad voor de Strafrechttoepassing (RSJ) – een onafhankelijk adviesorgaan van Justitie – dat in september 2006 constateerde dat de TA niet geopend had mogen worden. De RSJ betwijfelde of het zinvol is mogelijke terroristen bij elkaar op te sluiten. Volgens Mevis is dat nog steeds niet aangetoond.

Vrijdag is er nog een zitting voordat de Piranhazaak in augustus wordt hervat. Het hof zal opnieuw met klem worden verzocht een einde te maken aan het isolement van S. Eerder zei S. aan alle door het hof gestelde voorwaarden te zullen voldoen.‘Onder huisarrest met twee elektronische enkelbanden’, zei ze. ‘Verzin het maar.’

De familie van S. voelt zich machteloos. Eerder dreigde Justitie het contact tussen S. en haar zus te verbreken. Vanwege de staatsveiligheid, zo werd gezegd. In een afgeluisterd telefoongesprek – S. belde vanuit de TA – zei de zus: ‘Als het zo door gaat, bellen we. We gaan Nederland op de kaart zetten.’ De zus: ‘Ik was zo boos, flapte dat er opeens uit. Al Jazeera had contact gezocht omdat ze een item wilden maken over het doorgedraaide TA-regime in Nederland.’

© MAROKKO.NL 2008
soumaya terroristenafdeling hirsch ballin piranhazaak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi