Hoger sterftecijfer lager opgeleiden

algemeen
36
6 jun '08
Het grootste verschil bestond in de Tsjechische republiek en in Litouwen.

 Het sterftecijfer onder mensen met een lage opleiding ligt een stuk hoger dan bij mensen die hoogopgeleid zijn. Dit geldt voor heel Europa. Roken en alcohol spelen een grote rol.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.  Het verschil in sterfte tussen mensen met een hoge of een lage opleiding komt vooral door hart- en vaatziekten. Roken en overmatig alcoholgebruik spelen een grote rol.De onderzoekers keken naar gezondheidsverschillen in relatie tot opleiding, beroep en inkomen in 22 Europese landen. De verschillen blijken groot. Het kleinste verschil in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden bij zowel mannen als vrouwen vonden ze in het Baskische deel van Spanje.

Het grootste verschil bestond in de Tsjechische republiek en in Litouwen. Dat gezondheidsverschillen zo in omvang uiteenlopen, betekent volgens de onderzoekers dat ze veranderbaar zijn.

In heel Europa wordt het verschil in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden vooral veroorzaakt door hart- en vaatziekten, met 50 procent bij vrouwen en 33 procent bij mannen. In de Oost-Europese en de Baltische landen zijn de door roken veroorzaakte verschillen groter dan in de rest van Europa.

http://www.nu.nl/news/1599446/151/Hoger_sterftecijfer_lager_opgeleiden.html

© MAROKKO.NL 2008
opleidingsniveau
sterftecijfer
europa
gezondheidsverschillen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi