Tsjechië wint van Zwitserland

sport
62
7 jun '08
Tsjechië is het EK 2008 zaterdagavond begonnen met een 1-0 overwinning op Zwitserland.

Vaclav Sverkos (foto) velde na rust het vonnis over de Zwitsers, die naast de punten ook aanvoerder Alexander Frei verloren met een knieblessure. De overwinning van Tsjechië was onverdiend. De huidige equipe van bondscoach Karel Bruckner is geen schim meer van het sterrenteam van vier jaar geleden. Het defensieve toevalsvoetbal met louter hoge ballen op Jan Koller oogt zeer voorspelbaar en is het aanschouwen nauwelijks waard.

Het winnende doelpunt viel twintig minuten voor tijd, meldt VoetbalPrimeur.nl. De Tsjechen kregen meer dan een uur lang geen enkele kans, maar de eerste mogelijkheid werd direct verzilverd door invaller Vaclav Sverkos. De aanvaller werd op gelukkige wijze vrijgespeeld achter de Zwitserse defensie en schoot de bal beheerst langs doelman Diego Benaglio.

Voor het doelpunt was Zwitserland de bovenliggende partij geweest. In het eerste bedrijf was Alexander Frei driemaal gevaarlijk, maar de aanvalsleider moest kort voor rust echter in tranen van het veld na een overtreding van Zdenek Grygera. Even later nam hij plaats op de Zwitserse bank met een zak ijs op zijn gekwetste knie.

Na rust kwam Hakan Yakin als vervanger in het veld. Het inbrengen van de spelmaker zorgde voor een korte opleving. Zwitserland zette even aan en een vrije trap van Yakin vloog rakelings over. Enkele minuten later kopte hij net voorlangs.

Het wisselen van de onzichtbare Jan Koller bracht de ommekeer. Zijn vervanger Vaclav Sverkos schoot de enige Tsjechische kans tegen de touwen, waardoor Zwitserland in de laatste vijftien minuten voluit ten aanval trok. De grootste kans kwam voor rekening van Johan Vonlanthen. De jonge spits reageerde attent op een gekeerd schot van Tranquillo Barnetta, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat.

Ondanks een nerveuze slotfase kreeg Zwitserland de gelijkmaker niet meer op het scorebord. Daarmee kreeg het thuisland veel te weinig en volgt in de volgende twee groepsduels een helse opgave om alsnog de kwartfinale te halen. Een beproeving die hoogstwaarschijnlijk moet worden doorstaan zonder Alexander Frei.

© MAROKKO.NL 2008
tsjechië
ek 2008
zwitserland
vaclav sverkos
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi